Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 29 okt 2016 / 11:55 uur

Litouwen geeft burgers tips voor Russische invasie

Tussen de Baltische Staten en Rusland heerst enige spanning en dat blijkt ook uit een waarschuwingsboekje dat de regering van Litouwen uitdeelt aan haar burgers. In het boekje staan tips over wat te doen bij een invasie van de Russen.

In het boekje staan overlevingstechnieken, maar ook tips voor het spotten van Russische tanks, munitie en landmijnen. Naast het boekje, dat al is verspreid onder tienduizenden inwoners, heeft men ook een speciaal telefoonnummer geopend waar burgers ‘verdachte spionnen’ aan kunnen geven.

Het land was ooit lid van de Sovjet-Unie. Sinds 2004 is het lid van de Europese Unie en de NAVO. In 2014 kwam de relatie met Rusland door de Russische annexatie van de Krim onder druk te staan en gaf Litouwen al twee waarschuwingsboekjes uit.

Serieus

Het boekje dat nu wordt uitgedeeld lijkt wel iets serieuzer van aard. „Het is zeer belangrijk dat alle burgers zich bewust zijn en de wil hebben om weerstand te bieden – wanneer dit sterk is, dan ondervindt een agressor moeilijkheden in het creëren van een omgeving voor een militaire invasie’’, valt er onder meer te lezen volgens de BBC.

In januari vliegen vier Nederlandse F-16’s die kant op om het Baltische luchtruim te gaan bewaken. Dat gebeurde ook in 2014 bij de annexatie van De Krim.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Litouwen geeft burgers tips voor Russische invasie
Sluiten