Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 21 okt 2016 / 20:10 uur

Ladder redt dorpelingen die op cliff wonen

Een enorme ijzeren ladder, die de levens van enkele dorpelingen die op de top van een 1600 meter hoge berg wonen voorgoed kan veranderen, is bijna af. Dit meldt CCTVNews.

Het dorp Atuleer bevindt zich in China, op de top van een berg vlakbij de Miegu rivier en is de thuisbasis van 72 families. De afgelegen ligging van het dorp was in het verleden essentieel voor het voortbestaan van het dorpje en heeft oorlogen en invasies overleefd. Tegenwoordig is het voor de bewoners echter alleen maar moeilijk dat het dorp zo afgelegen van de wereld ligt.

100 meter hoge ladder

Momenteel moeten kinderen uit het dorp zo’n zeventien verschillende ladders, gemaakt van riet, naar beneden klimmen, om hun school te kunnen bereiken. De dagelijkse klim is zo moeilijk dat sommige kinderen niet eens naar school kunnen, omdat hun ouders het te riskant vinden. Een deel van de klim bestaat namelijk uit twee rieten ladders van 100 meter lang.

Gepostet von CGTN am Freitag, 21. Oktober 2016

De weg naar de bewoonde wereld is zo gevaarlijk, dat er al meerdere doden zijn gevallen. Bewoners van het dorpje weigeren daarom in de winter zelfs om het dorp te verlaten op regenachtige dagen, of dagen met sneeuw, zegt de dorpschef Api Jiti tegen CCTVNews.

Gepostet von CGTN am Freitag, 21. Oktober 2016

Verhuizen

Je zou denken dat de dorpelingen zouden willen verhuizen, maar de inwoners van Atuleer willen hun dorp, dat zij als ‘thuis’ beschouwen, niet opgeven. Een tijd geleden werd gekeken of er wellicht een verbetering kan optreden van de top naar de onderkant van de berg. De oplossing volgens velen: een goed gestructureerde, ijzeren ladder, die de situatie compleet zou veranderen. Er was echter een probleem: de ladder zou zo’n 148 duizend dollar kosten en de regering zou slechts de helft kunnen betalen.

Gepostet von CGTN am Freitag, 21. Oktober 2016

In augustus heeft de lokale overheid van Zhaojue County, waar Atuleer in ligt, besloten om het bouwplan te steunen. De constructie van de ladder is bijna klaar. De reistijd van boven naar beneden is daarmee minder dan een uur. De regering hoopt de ladder in november af te hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ladder redt dorpelingen die op cliff wonen
Sluiten