Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 7 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

KNVB: mogelijk extra onderzoek kunstgrasvelden

Opnieuw zijn er zorgen om de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden. Het televisieprogramma Zembla zoekt woensdagavond antwoord op de vraag of we wel goed en eerlijk geïnformeerd zijn over de risico’s van de velden. De KNVB vindt dat de bevindingen in Zembla ‘zorgvuldig’ moeten worden bekeken.

Kunstgrasvelden zijn vaak bestrooid met rubberkorrels die gemaakt zijn van vermalen autobanden. Dit zorgt ervoor dat sporters minder snel schaafwonden krijgen als zij vallen. Een deel van die korrels zou mogelijk kankerverwekkend zijn. In Zembla pleiten wetenschappers dan ook voor serieus onderzoek naar deze mogelijke risico’s.

In Nederland liggen ongeveer tweeduizend voetbalvelden van kunstgras. Op één veld liggen ongeveer twintigduizend vermalen autobanden. Dat is zo’n 120 ton aan korrels. Volgens het televisieprogramma bevatten deze korrels zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Van deze stoffen is bewezen dat die kankerverwekkend zijn.

Reactie KNVB

De KNVB laat in een reactie weten dat het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) meerdere onderzoeken heeft gedaan naar de gezondheidseffecten van sporten op de met rubberen korrels ingestrooide kunstgrasvelden. In 2006 en 2013 stelde het RIVM dat sporten op deze velden niet gevaarlijk is voor de gezondheid. „Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen concluderen”, aldus de KNVB. Volgens de bond moeten de bevindingen in Zembla dan ook ‘zorgvuldig’ bekeken worden. Indien nodig moet er aanvullend onderzoek gedaan worden wat volgens de bond meer inzicht geeft in de veiligheid van de voetbalvelden en gezondheid van de sporters.

Eerder was er al kritiek op de onderzoeken naar gezondheidsrisico’s, schrijft de NOS. Zo zou de onderzoeksgroep te klein en niet representatief zijn. Er werden toen mannen onderzocht en niet naar vrouwen en kinderen gegeven. Wetenschappers trekken de conclusies van het RIVM dan ook in twijfel. Het RIVM heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan.

De KNVB zoekt continu alternatieven voor de rubberen korrels. Zo kunnen velden bestrooid worden met kurkkorrels, een mogelijkheid die per veld 15.000 euro extra kost. Komende maandag gaan onder andere het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten om tafel om te praten over het kunstgras. Ook de bevindingen uit Zembla worden dan besproken.

Buitenlandse voorbeelden

In het televisieprogramma worden buitenlandse voorbeelden gegeven van sporters die ziek werden na spelen op kunstgras. Zo komt de Amerikaanse voetbaltrainster Amy Griffin aan het woord die sinds 2009 een lijst bijhoudt van voetballers die op kunstgras met rubberkorrels hebben gespeeld en kanker hebben gekregen. Op de lijst staan inmiddels 230 namen. Ook de Britse Nigel Maguire, voormalig hoofd van een regionale gezondheidsdienst, doet zijn verhaal. Zijn zoon was keeper en kreeg lymfeklierkanker, hij pleit voor beter onderzoek naar de kustgrasvelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
KNVB: mogelijk extra onderzoek kunstgrasvelden
Sluiten