Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 8 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Japanse vulkaan bedekt steden met as

Niet alleen ten westen van Amerika laat moeder natuur weten wie de baas is, ook in Japan schudt de aarde op haar grondvesten. Vanochtend is daar de vulkaan Mount Aso uitgebarsten. Dat is gelukkig wel een stuk minder catastrofaal: er zijn geen doden of gewonden gevallen weet, The Independent.

De vulkaan spuwt rook en as tot ruim tien kilometer hoog. De as is 25 kilometer noord-oostelijk nog te vinden. Er wordt daarom ook gewaarschuwd voor een heftige asregen door het Japanse Meteorologische Bureau. De op drie na hoogste waarschuwing is afgegeven.

Beeld: ANP

Geen gewonden

Vooralsnog zijn er dus nog geen meldingen van gewonden door de uitbarsting. Mount Aso ligt in de prefectuur Kumamoto, een soort provincie op het eiland Kyushu. Het is een populaire plek voor toeristen om te gaan wandelen. In de buurt zijn geen huizen te vinden. De dichtstbijzijnde dorpen liggen wel letterlijk in het as van de vulkaan.

https://twitter.com/Thoton/status/784613060183031808

Voorzorg

Uit voorzorg zijn er in de stad Aso, tien kilometer ten noorden van de vulkaan, wel evacuatiecentra neergezet. De bewoners hebben ook flink wat te boenen: de buitenmuren, planten en straten zijn bedolven onder as van de vulkaan.

Sommige huizen hebben iets meer last: er komen soms ook vulkanische stenen mee met de as, wat voor barsten in de ramen kan zorgen. Vlak na de uitbarsting zaten 29.000 huishoudens twee uur zonder stroom, maar ook dat kon snel worden opgelost.

https://twitter.com/PrepperGirlUK/status/784816762818793472

Aardbevingen

In april waren er een aantal aardbevingen in het gebied. Of die te maken hebben met het actiever worden van de vulkaan, weet het meteorologisch bureau niet. De vulkaan Mount Aso is instabiel en kan elk moment opnieuw uitbarsten. Dat deed de vulkaan ook in september 2015.

Vulkanen leveren over het algemeen weinig problemen op in het Aziatische land. In 2014 ging het wel mis, bij de vulkaan Mount Ontake in het midden van Japan. Door de uitbarsting kwamen 63 mensen om het leven. Het is de grootste vulkanische ramp in het land in bijna 90 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Japanse vulkaan bedekt steden met as
Sluiten