Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 20 okt 2016 / 12:55 uur

Irak zet elitetroepen in, IS-leiders verlaten Mosul

Irak brengt langzaamaan het zware geschut naar Mosul. Het leger nadert de tweede stad van Irak, die nog altijd in handen is van terreurgroep IS, en nu zijn ook elitetroepen ingezet. Dat betekent dat de gevechten flink heviger worden, zo meldt The Guardian.

Strijd wordt heviger

De speciale eenheden zijn ingezet in de slag rond de plaats Bartella, dat een strategische ligging heeft. De troepen kregen luchtsteun van de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De generaal denkt het stadje donderdag nog in te kunnen nemen.

De special forces moeten dan de weg naar Mosul vrijmaken. Verwacht wordt dat ze dan op hevig verzet van IS-strijders zullen stuiten. Het landschap waar de troepen door trekken wordt steeds stedelijker, waardoor het voor IS-strijders makkelijker is zich te verbergen.

IS-leiders verlaten Mosul

Een Amerikaanse generaal stelde woensdag echter dat IS-leiders zijn begonnen met het verlaten van Mosul. „We hebben aanwijzingen dat de leiders Mosul hebben verlaten”, aldus generaal Gary Volesky in een videoboodschap aan het Pentagon. „Maar veel buitenlandse strijders zullen naar verwachting blijven.” Volgens Volesky zijn dit de fanatiekste strijders – zij zullen zich niet zomaar terugtrekken in tegenstelling tot lokale eenheden.

De buitenlandse strijders kunnen zich minder goed onder de lokale bevolking mengen, zo stelt Volesky. Dat zou blijken uit eerdere operaties. Daardoor is het veel moeilijker om uit de stad te vluchten. Verwacht wordt dat deze strijders zich zullen doodvechten, en zich dus onder geen beding over willen geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Irak zet elitetroepen in, IS-leiders verlaten Mosul
Sluiten