Rens Oving
Rens Oving Nieuws 3 okt 2016 / 10:05 uur

ING zet bijl in 7000 banen

Duizenden banen van duizenden mensen worden geschrapt bij ING. Dat kondigde de bank maandag aan. Het is een nieuwe reorganisatieronde bij het bedrijf waar bijna 15.000 mensen werken. Bij een vorige reorganisatie gingen al duizenden banen verloren.

In Nederland zullen de komende vijf jaar 2300 banen verdwijnen. Dat is bijna een op de zes van alle banen in ons land. De grootste klap valt in België, daar staan 3500 banen op de tocht, een derde van het aantal arbeidsplaatsen. In totaal zullen er 7000 banen verdwijnen bij de grootste bank van Nederland.

Volgens ING-topman Ralph Hamers heeft de bank geen andere keus als zij mee wil blijven doen in een snel veranderende wereld. Met de onstuimige groei van internetbankieren en de opkomst van bankier-apps zal de bank sterk moeten investeren om online te groeien. Tegelijkertijd zijn er daarom minder mensen achter de balie nodig. Al jaren zijn alle grote banken daarom kleinere kantoren aan het sluiten.

Geen bezuiniging

ING spreekt niet van een bezuiniging. Naast het schrappen van banen worden honderden miljoenen geïnvesteerd in nieuwe digitale technieken en producten.

Vakbonden denken daar anders over. Volgens CNV Vakmensen is de kans op een reorganisatie in de bankensector inmiddels groter dan op een aardbeving in Groningen. „Bij de vorige reorganisatie, drie jaar geleden, gingen ook al 3.000 banen verloren”, reageert Ike Wiersinga van CNV. „Het lijkt vooral bedoeld om de aandeelhouders tevreden te stellen. Maar het werken bij en met een bank draait ook om vertrouwen en emotie. Of de klanten hier beter van worden is nog maar vraag en voor de medewerkers is het al helemaal niet goed.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ING zet bijl in 7000 banen
Sluiten