Steven Musch
Steven Musch Nieuws 11 okt 2016 / 10:42 uur

‘Hongersnood dreigt in Haïti’ na orkaan Matthew

Een hongersnood dreigt in Haïti als gevolg van de ‘apocalyptische verwoestingen’ van orkaan Matthew die afgelopen week het eiland teisterde. Dat heeft de interim-president van het land, Jocelerme Privert, gezegd in een interview met de BBC.

Het dodental in het land is inmiddels opgelopen tot boven de duizend en meer dan zestigduizend mensen zij hun huis kwijtgeraakt door de orkaan. Daarbij zijn ook veel oogsten en voedselvoorraden verwoest. Privert vraagt daarom niet alleen om directe noodhulp, maar zegt dat er ook langdurige voedselhulp nodig is. Anders zou er volgens de interimpresident binnen drie tot vier maanden een grote hongersnoodramp kunnen ontstaan in het land.

Aardbeving

Haïti heeft zo’n tien miljoen inwoners, is het armste land van Amerika en één van de armste landen ter wereld, zo blijkt uit statistieken van de Wereldbank. Het land is nog steeds aan het herstellen van de aardbeving die in 2010 plaatsvond. Door deze aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter kwamen tussen de 100 duizend en 200 duizend mensen om het leven. Meer dan 1,5 miljoen mensen raakten hun huis kwijt en brachten de afgelopen jaren in speciale noodkampen door. De meeste mensen hadden die kampen inmiddels echter al weer verlaten, voordat het land opnieuw werd getroffen door een zware natuurramp.

Luchtfoto van de kuststad Jeremie op Haïti. Foto ANP

Volgens interim president Privert zijn er daarom onmiddellijk water, voedsel en medicijnen nodig. Hij noemde de verwoestingen in het land ‘apocalyptisch’. The Verenigde Naties hebben opgeroepen tot actie om het land te helpen. 1,4 miljoen mensen zouden volgens de VN humanitaire hulp nodig hebben. Er is voor de eerste maanden zeker 100 miljoen euro nodig.

Cholera

Naast een hongersnoodramp dreigt er in Haïti ook een uitbraak van cholera, door een groot tekort aan schoon drinkwater. Zeker twaalf mensen zouden al aan cholera zijn overleden. De ziekte veroorzaakt ernstige diarree, waar mensen aan kunnen overlijden als ze niet snel geholpen worden. Cholera wordt verspreid door besmet water en heeft een korte incubatietijd, waardoor de ziekte snel uitbreekt.

Na de aardbeving van 2010 brak er ook al cholera uit op het eiland, waardoor meer dan 10 duizend mensen uiteindelijk zijn gestorven. Net als destijds, zijn ook nu sommige gebieden zo zwaar getroffen dat er bijna geen enkel huis meer overeind staat. Deze gebieden zijn vaak moeilijk te bereiken voor hulptroepen. Verschillende landen, waaronder de VS en Frankrijk hebben al hulp toegezegd. Ook Nederland draagt bij met twee marineschepen die onderweg zijn om hulp te verlenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Hongersnood dreigt in Haïti’ na orkaan Matthew
Sluiten