Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 25 okt 2016 / 13:45 uur

Hoera! Diploma én 5 jaar rentevrije studieschuld

Studenten die dit jaar afstuderen, ontvangen een cadeautje van het Ministerie van Onderwijs. De komende 5 jaar hoeven zij geen rente te betalen over hun studieschuld. Voor het eerst daalt de rente in 2017 naar het symbolische getal van 0 procent.

Hoe groot de groep oud-studenten is die hiervan profiteert, kan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de instantie die de studieleningen en studiefinanciering regelt, niet zeggen. Het zijn er in ieder geval honderdduizenden. „Het gaat om alle pas afgestudeerden die nieuw beginnen met afbetalen en de studenten die vanaf volgend jaar starten met een nieuwe rentevaste periode van 5 jaar”, legt een woordvoerder van DUO uit.

Gratis studielening

Als iemand studeert en studiefinanciering ontvangt, wordt het rentepercentage elk jaar opnieuw vastgesteld. Studenten die dus nu nog in de collegebanken zitten, hebben ook een meevaller: zij lenen in ieder geval één jaar gratis.

Wanneer er geen recht meer is op studiefinanciering, wordt het rentepercentage steeds voor vijf jaar vastgesteld. Dit gebeurt op 1 januari volgend op de einddatum van het recht op studiefinanciering. „Afgestudeerden die er 5 of 10 jaar op hebben zitten en nog steeds een studieschuld hebben, betalen vanaf volgend jaar dus ook jarenlang geen rente.”

Goedkoop lenen

De rentedaling in vergelijking met vorig jaar is niet heel groot, slechts 0,01 procent. „Het gaat meer om het symbolische getal nul”, zegt de woordvoerder. De rente staat op nul, omdat de Nederlandse staat op dit moment goedkoop kan lenen. De rente van de studieleningen is gekoppeld aan de rente van staatsobligaties en die is heel erg laag als gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het rentepercentage daalt al jaren. In 2002 was het nog 4,03 procent en tien jaar later 1,39 procent.

Eigenlijk had de rente volgend jaar negatief kunnen zijn. Dan zouden studenten geld toe krijgen op hun lening. Maar hier heeft de staat van af gezien, omdat dit de staatskas te veel geld zou kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoera! Diploma én 5 jaar rentevrije studieschuld
Sluiten