Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 okt 2016 / 17:21 uur

Griek vast na miljoenenfraude bij Nederlands bedrijf

De politie van Athene heeft vorige week een man in de boeien geslagen, die wordt verdacht van miljoenenfraude bij een melkpoederfabriek uit Kampen. De Griek werd aangehouden op het verzoek van het Nederlandse justitie, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Vijf miljoen euro

Volgens de website Greek Reporter gaat het om de 66-jarige zakenman Yiannis Karageorgis. Hij zou meer dan vijf miljoen euro hebben onttrokken van de inmiddels onder een andere naam doorgestarte fabriek. Het Openbaar Ministerie meldt verder dat hij valse leningsovereenkomsten zou hebben opgesteld.

De Griek werd na zijn arrestatie overgebracht naar een ziekenhuis in Athene, waar hij vanaf een ziekenhuisbed al een korte verklaring gaf. Hij lijkt te volharden dat hij niets misdaan heeft. „Zonder ooit de wet te hebben overtreden, zal ik uitleg blijven geven aan alle relevante justitiële autoriteiten.”

Faillissementsverslagen

Nog voor het eind van het jaar dient de zaak bij de rechter in Almelo. Uit de faillissementsverslagen van de curator van het failliete Lyempf bv stijgen er veel verdachtmakingen tegen de Griek op het gebied van onbehoorlijk bestuur en het feit dat hij het bedrijf nog vele miljoenen schuldig is. Het geld van het Kampense bedrijf zou door hem gebruikt zijn om in Griekenland een nieuwe methode te ontwikkelen om eiwitten uit olijven te halen.

De methode bleek niet te werken, maar volgens de curator was hij hiervoor wel een betalingsverplichting van 25 miljoen euro aangegaan. In oktober 2014 oordeelde de rechter dat hij schuldig was en werd hij ondanks zijn afwezigheid veroordeeld tot het betalen van het tekort van de boedel. Als voorschot daarop moest hij vijftien miljoen euro betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Griek vast na miljoenenfraude bij Nederlands bedrijf
Sluiten