Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 20 okt 2016 / 07:18 uur

Goed doel weigert opbrengst naaktkalender studenten

De intentie van de vier studenten van de Universiteit Twente was goed en persoonlijk beladen: het maken van een naaktkalender om geld in te zamelen voor Pink Ribbon. Het goede doel weigerde echter mee te werken, omdat de relatie naakt en borstkanker als kwetsend wordt ervaren. „Heel erg jammer”, zegt Sjors Berends, een van de calender boys.

De vier aspiranten van het wedstrijdroeiersdispuut Magnus van roeivereniging D.R.V. Euros in Enschede moesten voor een aspirantentraject twee opdrachten uitvoeren: iets voor het goede doel doen en ervoor zorgen dat het dispuut in het nieuws kwam. „Wij hebben besloten beide te combineren zodat ze elkaar kunnen versterken”, gaat Sjors verder. „Via iets ludieks in het nieuws komen om zo meer geld op te halen voor het goede doel.”

‘Verseksualiseren’

Het goede doel was snel gekozen. De moeder van een van de vier studenten is vorig jaar mede aan de gevolgen van borstkanker overleden. „We hebben toen Pink Ribbon benaderd en waren in de veronderstelling dat we hun naam mochten noemen als ons goede doel. Hierop volgde kritiek van een borstkankeractivist. Wij zouden de ziekte ‘verseksualiseren’. Maar hoe kan je kanker nou verseksualiseren? Dat doen we eerder met onszelf. De kalender is alleen een middel om geld op te halen.”

De studenten vinden het heel jammer dat Pink Ribbon zich heeft teruggetrokken. „We begrijpen het deels. Het is in ieder geval nooit onze intentie geweest om hun naam of mensen hiermee te schaden.”

‘Kwetsend’

Anja Scheltens van Pink Ribbon zegt in een reactie „altijd zorgvuldig de afweging te maken of de activiteit bij ons merk en onze achterban past”. „Dit doen we niet omdat we iets tegen het initiatief hebben. Maar we weten dat de relatie tussen naakt en borstkanker bij een groot deel van onze achterban als kwetsend wordt ervaren. Dit willen wij voorkomen.” Scheltens zegt het jammer te vinden dat het zo gelopen is.

De roeimannen echter zetten gewoon door. Ze hebben niet voor niets voor het eerst in hun leven naakt voor de camera geposeerd. „Het was wel even raar, maar we roeien samen en spenderen daardoor wekelijks 15 roeiuren met elkaar, douchen samen. We kennen elkaar heel goed, ongemakkelijk is het niet meer.”

De studenten zijn momenteel in gesprek met andere goede doelen, waaronder het KWF. Via de webshop kan de naaktkalender – A4, 10 euro, A3, 15 euro – worden besteld. „Inmiddels hebben we al tweehonderd aanvragen binnen. We laten ons niet uit het veld slaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed doel weigert opbrengst naaktkalender studenten
Sluiten