Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 2 okt 2016 / 12:30 uur

Gemeenten: meer geld voor inburgering asielzoekers

Het merendeel van de Nederlandse gemeenten vindt dat het Rijk meer moet bijdragen aan inburgering van asielzoekers. Dat blijkt uit een onderzoek van Reporter Radio. Meer dan de helft van de gemeenten komt geld tekort om een goede inburgering te kunnen aanbieden aan asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Nu krijgen ze van het Rijk een budget maar daar zijn gemeenten ontevreden over.

Hogere vergoeding

Uit het onderzoek, waaraan 262 gemeenten meededen, blijkt dat het merendeel een hogere vergoeding wil voor andere kosten dan de opvang. Je moet hierbij denken aan bijzondere bijstand, taalonderwijs, jeugdhulp en begeleiding bij het vinden van werk.

Grote steden

De grote steden lieten in april al weten dat ze honderden miljoenen extra van het Rijk nodig hadden voor de inburgering van vergunninghouders. In het onderzoek zeggen nu ook kleinere gemeenten dat de budgetten voor integratie ‘volstrekt onvoldoende’ zijn.

Touwtjes in handen

Amsterdam, Den Haag en Utrecht zien de regie over het hele integratie- en participatieproces van vluchtelingen bovendien het liefste in eigen handen. Amsterdam wijst er bijvoorbeeld op dat er maar weinig vluchtelingen slagen voor hun inburgeringsexamen waardoor ze veel geld kwijt zijn aan herkansingen en langer in de bijstand zitten. De gemeente denkt dat dit proces beter verloopt als het zelf de regie heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gemeenten: meer geld voor inburgering asielzoekers
Sluiten