Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 okt 2016 / 13:16 uur

Fries sprong de dood tegemoet tijdens drugscontrole

Er werd drie jaar geleden gesproken over een onbegrijpelijk ongeluk, de manier waarop Christiaan Woestenburg overleed op de Britse Scilly Eilanden. Na een langdurig onderzoek blijkt echter dat het helemaal geen ongeluk was. De 62-jarige Fries sprong zelf uit de mast van zijn zeilboot de dood tegemoet, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

De solozeiler was bang om gearresteerd te worden vanwege drugssmokkel. In zijn boot waren namelijk honderd zakken met cocaïne aanwezig onder een houten plank, waar normaal gesproken de watertank te vinden is.

Reddingsbrigade

Woestenburg moest drie jaar terug de hulp van de Britse reddingsbrigade inschakelen. Hij had bijna zijn bestemming bereikt, maar had te veel problemen met alle zeilen, na vijftien dagen aaneengesloten op zee en bijna 48 uur zonder slaap.

Nadat hij naar een veilige haven was begeleid, dacht Woestenburg even dat hij veilig was. Niets bleek minder waar, want de Britse grenscontrole kwam even aan boord om zijn boot te controleren. De controle duurde al goed twee uur, toen hij het niet meer trok. Hij verliet de kajuit – waar op dat moment de zoektocht gaande was – met een klein excuus en klom de dertien meter hoge mast in.

Woestenburg sprong – zo blijkt nu uit langdurig politieonderzoek – vanaf daar richting de kade en raakte gelijk zwaargewond bij zijn landing op de harde stenen. Hij bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. „De man leek richting de kade te duiken. Alsof hij zelfmoord wilde plegen", zo verklaarde Ryan Sloan, een schipper die getuige was van de sprong van Woestenburg.

Verklaring broer

Woestenburgs broer Otto las bij de presentatie van het onderzoek een verklaring voor. „Christiaan was een fervent en ervaren zeiler die in 1987 zijn eerste trans-Atlantische oversteek maakte. Hij kocht en verkocht historische zeilschepen en zeilde regelmatig in zijn eentje naar het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. De ‘Windrose’ kocht hij in 2009 in Turkije. Hij zou er voor het eerst mee naar Nederland zeilen na vier jaar te zijn weggeweest.”

Reageer op artikel:
Fries sprong de dood tegemoet tijdens drugscontrole
Sluiten