Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 31 okt 2016 / 21:00 uur

El Chapo wordt gek van ingekorte ‘sekstijd’

Drugsbaas ‘El Chapo’ wordt gek van zijn ingekorte ‘sekstijd’ schrijft de LA Times. De veroordeelde poederkoning zou psychologisch worden gemarteld in de zwaarbeveiligde Mexicaanse gevangenis, waar hij op dit moment verblijft.

De psychiater en de advocaat van El Chapo stellen dit. De drugsbaas zou deze psychologische martelingen niet aankunnen, waardoor hij aan het doordraaien is. Het personeel zou onder andere zijn ‘sekstijd’ hebben ingekort, de tijd waarin hij alleen mag zijn met zijn vrouw.

Geheugenverlies en hallucinaties

Als gevolg hiervan zou de crimineel last hebben van geheugenverlies en hallucinaties. „Hij weet niet meer wanneer het dag of nacht is. Hij leeft in constante agonie”, vertelt zijn advocaat José Refugio Rodriguez aan de Times. Uit pure wanhoop stuurde El Chapo een bericht naar zijn advocaat waarin hij meldde dat hij denkt dat hij aan het einde van zijn leven is.

De vrouw van de drugsbaas, Emma Coronel, is het met de beschuldigingen eens. Zij denkt ook dat haar man heel slecht wordt behandeld, de gevangenis zou te ver zijn gegaan nu de wekelijkse ‘sekstijd’ is verminderd van vier naar twee uur. Emma noemt het mensonterend en heeft een klacht ingediend bij verschillende mensenrechtenorganisaties.

Ontsnappingen

El Chapo krijgt deze sancties uiteraard niet zomaar. Hij wist al twee keer eerder uit een zwaarbeveiligde omgeving te ontsnappen. Bij zijn laatste ontsnappingen hadden zijn handlangers zelfs een tunnel van 1,5 kilometer lang gegraven. De tunnel was voorzien van een ventilatiesysteem een trappen.

Legendarisch, maar jammer genoeg voor de drugsbaas werd hij weer opgepakt. Dat heeft er nu voor gezorgd dat hij 24 uur per dag, 7 dagen in de week extreem goed in de gaten gehouden wordt. El Chapo slaapt met de lichten aan en wordt om de vier uur wakker gemaakt, dan moet hij even voor de bewakingscamera verschijnen.

Afspraken met media

Bij de arrestatie na deze ontsnapping vielen vijf doden. Veiligheidsdiensten vonden de brugsbaron terug, omdat hij met verschillende media afspraken maakte over een verfilming van zijn leven. Acteur Sean Penn praatte bijvoorbeeld met hem op een geheime locatie in de jungle.

Liever pak slaag

De drugsbaas is niet fysiek mishandeld, ,,maar ik word liever geslagen dan wat er nu gaande is”, zegt hij zelf. De gevangenis doet deze uitspraken af als een ‘laatste aandachtspoging’. El Chapo wil zijn uitlevering voorkomen, volgens de gevangenis.

Hij moet namelijk uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten, maar zijn advocaten proberen dat met man en macht te voorkomen. „Sinds hij in deze gevangenis zit is hij bezocht door 35 familieleden. Van marteling is echt geen sprake”, zegt het hoofd van de Mexicaanse nationale veiligheidsdienst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
El Chapo wordt gek van ingekorte ‘sekstijd’
Sluiten