Rens Oving
Rens Oving Nieuws 11 okt 2016 / 13:51 uur

Duinen bij Kijkduin zijn eindelijk Pokémon-vrij

Ze zaten op de boulevard, op het plein, het strand en in de duinen. Het waren er zelfs zoveel dat Kijkduin zichzelf uitriep tot Pokémon-hoofdstad van Nederland. Tot verdriet van omwonenden en natuurbeschermers.

Er kwamen namelijk zoveel Pokémonjagers naar de Haagse kust dat het helemaal uit de hand liep. Op verzoek van de gemeente Den Haag zijn de wilde Pokémon daarom dinsdag weggehaald uit de duinen van Kijkduin.

Pikachupaal

Dat het daar zo druk werd, had de gemeente Den Haag voor een groot deel aan zichzelf te danken. Aan het begin van de hype was iedereen nog reuzeblij met alle jagers die naar de kust trokken. Zo blij dat de gemeente Kijkduin uitriep tot Pokémon-hoofdstad van Nederland, met een bijbehorend bord, de Pikachupaal, dat die claim moest staven.

Foto:ANP

Daarna liep het compleet uit de hand. Pokémonjagers uit heel Nederland kwamen naar Kijkduin. Tot groot ongenoegen van bewoners die helemaal klaar raakten met de drukte. Ook trokken de jagers met hun mobieltje in de hand ‘als een kudde bizons’ de duinen in. Dat is beschermd natuurgebied en bovendien een cruciaal onderdeel om het zeewater buiten de deur te houden.

Alle reden om een deel van de Pokémon-hoofdstad zo snel mogelijk van de wezens te ontdoen, maar dat bleek niet gemakkelijk. Op vragen van Den Haag bleef het oorverdovend stil vanuit Amerika. Om uiteindelijk toch iets gedaan te krijgen, werd een kort geding aangespannen.

https://www.youtube.com/watch?v=VFGt002Uzjc

Dat kort geding stond eigenlijk gepland op dinsdag, maar werd uitgesteld nadat Niantic, het bedrijf achter de populaire app, vorige week eindelijk had gereageerd. In het beschermde duingebied zouden vanaf dinsdagochtend 09.00 uur geen Pokémon meer verschijnen. Dat lijkt nu dus gebeurd. Aan een beperking van het aantal Pokémon dat ’s nachts in Kijkduin opduikt, wordt nog gewerkt.

Pokémon op het spoor

De gemeente Den Haag staat niet alleen in de strijd tegen de Pokémon. ProRail wist vorige week ook succes te boeken. De spoorbeheerder slaagde er na maanden contact zoeken in om Niantic zover te krijgen dat het de sporen voortaan vrij zal houden van Pokémon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duinen bij Kijkduin zijn eindelijk Pokémon-vrij
Sluiten