Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 26 okt 2016 / 05:58 uur

Deze tactieken gebruikt IS om Mosul te verdedigen

De opmars van het Iraakse leger naar IS-bolwerk Mosul gaat sneller dan verwacht. Toch wacht er een zware strijd: IS heeft zich ingegraven in de stad, en maakt gebruik van onorthodoxe verdedigingstechnieken. CNN bracht die op basis van hun verslaggevers ter plekke in kaart.

Rookgordijn

Bron: AFP

IS heeft geen luchtmacht, en kan de luchtaanvallen van de Amerikaanse coalitie die Irak steunt daarom moeilijk bestrijden. Daarom worden olievelden in brand gestoken. Daardoor ontstaan enorme rookwolken, die het zicht van de vliegtuigen ontnemen. Daardoor wordt het een stuk moeilijker om IS-stellingen te bestoken.

De rook is bovendien giftig. Dat bemoeilijkt de opmars van de Iraakse soldaten.

Boobytraps

De aanval op Mosul is al tijden geleden aangekondigd. IS had dan ook alle tijd om zich voor te bereiden, en dat heeft het ook gedaan. Op alle toegangswegen zijn explosieven geplaatst, en in de dorpjes die het leger op weg naar Mosul tegenkomt, zijn huizen voorzien van boobytraps. Het gaat om geïmproviseerde explosieven, maar IS beschikt over zeer bekwame bommenmakers.

Het Iraakse leger stelt al 400 explosieven onschadelijk te hebben gemaakt. De Koerdische Peshmerga-militie stelt dat er meer strijders om het leven zijn gekomen door de bommen, dan op het slagveld.

„Ze leggen de bommen op de grond, in huizen”, vertelt de Peshmerga-strijder. „We bevrijden een dorp en ze zijn overal – mensen keren terug naar hun huizen en openen de deur of de koelkast en ze gaan af.”

Zelfmoordaanslagen

Ook zelfmoordaanslagen zijn een beproefde methode. Ze stoppen een vrachtwagen of auto vol explosieven, of sturen schutters op een zelfmoordmissie. Diverse media hebben zo’n zelfmoordaanslag gefilmd.

Ook normale strijders hebben soms een zelfmoordvest. Als ze zijn neergeschoten, wachten zij tot de soldaten dichterbij komen. Ze blazen zich op als ze denken dat ze zo veel mogelijk slachtoffers kunnen maken onder de oprukkende troepen.

Tunnels

Foto: AFP

Eén van de belangrijkste troeven van IS is een uitgebreid netwerk van tunnels in en rond Mosul. Daardoor kunnen strijders ontsnappen, maar kunnen ze ook snel op een andere plek opduiken mocht dat nodig zijn. Ze kunnen daardoor bovendien verrassingsaanvallen uitvoeren.

CNN-correspondenten melden dat ze meerdere keren hebben gezien hoe IS-strijders plotseling uit het niets opduiken, en de troepen onder vuur nemen. Zelfs een enkele schutter kan grote schade aanrichten, zeker als hij ook een zelfmoordvest aan heeft.

Vergeldingsexecuties

Een eerdere executie van IS. Foto: AFP

Als een dorpje wordt bevrijd, wil dat niet zeggen dat er geen IS-strijders meer zijn. En dat kan grote gevolgen hebben voor de bevolking. Zaterdagnacht verwelkomden ongeveer veertig bewoners van het plaatsje Nimrud, ten zuidwesten van Mosul, de Iraakse strijdkrachten.

Toen de Iraakse troepen hun opmars weer voortzetten, lieten ze geen militairen achter in Nimrud. De IS-strijders hebben de bewoners die het Iraakse leger onthaalden toen doodgeschoten.

Het gebeurt bovendien vaker dat de plaatsen rond Mosul die zijn bevrijd, weer worden ingenomen als de opmars wordt voortgezet.

Menselijke schilden

Foto: AFP

IS maakt waarschijnlijk ook gebruik van menselijke schilden: de bevolking wordt vastgehouden, zodat de kans groter is dat bijvoorbeeld de Amerikaanse coalitie ook burgers raakt bij luchtaanvallen. De Verenigde Naties claimt dat IS 550 families uit plaatsen rond Mosul heeft ontvoerd om ze als menselijke schilden te gebruiken.

Drones

https://www.youtube.com/watch?v=E2NDN6uLsK0

Ook IS heeft nu de drone ontdekt. Ze gebruiken de simpele huis-tuin-en-keuken-drone, maar hangen daar dan explosieven aan. Soms worden die gedropt. Ook worden drones gebruikt om de troepen van het Iraakse leger te bespieden.

Afleidingsaanvallen

De afgelopen dagen vonden er plotseling aanvallen op andere plaatsen in Irak plaats. Vrijdag werd een grote aanval op Kirkuk uitgevoerd, en zondag werd de stad opnieuw aangevallen. Ook de Iraakse stad Rutba werd door IS-strijders aangevallen.

De aanvallen zijn niet toevallig nu Mosul zo onder druk staat: ze trekken troepen van Mosul weg. Bovendien laat IS merken dat ze slapende cellen hebben in steden die eerder zijn bevrijd.

Reageer op artikel:
Deze tactieken gebruikt IS om Mosul te verdedigen
Sluiten