Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 26 okt 2016 / 05:30 uur

Dag parkeermeter, hallo parkeerapp! 5 handige tips

Geklooi met muntjes in een parkeermeter is écht niet meer nodig. Parkeren met een app heeft veel voordelen, als je het een beetje slim aanpakt.

Voor wie nog geen parkeerapp heeft, eerst even hoe het werkt: nadat je je auto hebt geparkeerd, open je de app op je mobiel. Met hulp van gps weet de app precies waar je bolide staat. Op het bord op straat kun je nog even checken of de parkeerzone klopt. En net voordat je wegrijdt, meld je je weer af via de app. Het parkeergeld wordt automatisch van je rekening afgeschreven. Je hoeft dus niet meer op zoek naar een parkeermeter. Ook halverwege je afspraak uitrennen om de meter bij te vullen, is verleden tijd. Hier moet je wel op letten als je je parkeerplek afrekent met je telefoon:

1) Vergelijk de servicekosten

Je betaalt bovenop het gemeentetarief voor het parkeren ook voor de service van de app. Sommige apps werken met een vast abonnement, bij andere reken je per parkeeractie af. Wat in jouw geval gunstig is, hangt af van hoe vaak je van de app gebruikmaakt. Parkeer je niet zo vaak op straat, dan hebben Parkmobile (0,25 euro per keer) en Yellowbrick (0,34 euro per keer) volgens de Consumentenbond de laagste tarieven. Koop je de servicekosten liever per maand af, dan zijn ook Parkmobile (2 euro per maand) en Yellowbrick (3 euro per maand) het goedkoopst.

2) Vergeet niet uit te checken

Ondanks die servicekosten, is parkeren met je mobiel vaak goedkoper. Je gooit nooit meer, voor de zekerheid, te veel in een meter. En met een parkeerapp betaal je per minuut, en niet per 10 minuten, half uur of zelfs per uur. Je moet dan natuurlijk wel op tijd uitchecken, want anders tikt de meter door. Sommige parkeerapps bieden de mogelijkheid om vooraf een eindtijd in te stellen, maar dan moet je weer niet vergeten de parkeertijd te verlengen als je afspraak langer duurt.

3) Mijd dure extra’s

Een alternatief is dat de parkeerapp je per sms herinneringen stuurt, bijvoorbeeld één keer per uur. Best handig, maar vaak vallen de kosten niet binnen het tarief. Hierdoor kan parkeren met je app uiteindelijk toch nog duur uitvallen. Let ook op de kosten van andere extra’s, zoals een factuur per post.

Lees ook: Column goedkope rotzooi

4) Let op: niet alle gemeentes werken mee

Het belangrijkste nadeel van de parkeerapps is dat ze nog niet overal werken. En om het nog verwarrender te maken, werkt op sommige plekken de ene app wel en de andere weer niet. Controleer voor je je bij een parkeerapp registreert, dus of hij beschikbaar is in gemeentes waar je veel komt. De meeste parkeerapps werken er hard aan om hun dekking uit te breiden. Dit probleem wordt dus als het goed is steeds kleiner.

5) In parkeergarages werkt app vaak niet

Parkeergarages hebben hetzelfde probleem. Bij de ene parkeergarage kun je er wel mee parkeren en bij de andere weer niet. En ook dat verschilt weer per app. Zo biedt SMS Parking geen mogelijkheid om in garages te parkeren, met Parkmobile kun je in tachtig garages in Nederland parkeren en Yellowbrick heeft een deal met alle Q-Park garages. Vergeet dus nooit je portemonnee als je je auto in een garage wil zetten.

Vraag

Maak jij gebruik van een parkeerapp? Deel je ervaringen op Twitter onder vermelding van #metrogeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dag parkeermeter, hallo parkeerapp! 5 handige tips
Sluiten