Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Chemische castratie kan pedofilie uitbannen’

Joko Widodo, de president van Indonesië, voerde eerder dit jaar chemische castratie in om pedofielen te straffen. In gesprek met de BBC verdedigt hij die maatregel en benadrukt hij het geen ongepaste straf te vinden tegen dergelijke vergrijpen.

Hoewel Widodo de rechten van de mens zegt te respecteren, zijn er volgens hem ‘geen compromissen te sluiten’ als het aankomt op pedofilie. „We zijn daar heel standvastig in. Dergelijke seksuele misdrijven krijgen van ons de hoogst mogelijke straffen. Ik denk dat we door chemische castratie – als je het consequent gebruikt – seksmisdrijven kunnen reduceren en uiteindelijk zelfs uitbannen.”

Niet onomkeerbaar

De Indonesische bond voor doctoren zetten echter hun twijfels bij de werking van chemische castratie. „Het is niet onomkeerbaar”, vertelt Prijo Sidipratomo, voorzitter van de ethische commissie binnen de bond. „De gecastreerde kan nadat hij naar de gevangenis is geweest het ongedaan maken door hormoontherapie te ondergaan.”

Maar bovenal roept Sidipratomo zijn collega’s op om de ingreep niet uit te voeren. „Het is niet humaan. Doe het niet. Ook al zegt de overheid dat het de manier is om een verkrachter te straffen. Het gaat tegen de mensenrechten in.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Chemische castratie kan pedofilie uitbannen’
Sluiten