Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 18 okt 2016 / 14:38 uur

Cavi-ja wordt al snel cavi-nee

Cavia’s worden als troeteldier in huis gehaald, maar eindigen vaak als ongenode gasten weer op straat of in de opvang. De afgelopen maanden kwamen dumpingen van cavia’s veelvuldig in het nieuws. In het bos of bij het oud vuil.

In het Brabantse Fijnaart werden onlangs zes cavia’s in de berm aangetroffen. Een week eerder waren er al zeventien achtergelaten in de bossen van Bergen op Zoom, verstopt onder een aantal takken. Het is dat de boswachter ze hoorde piepen.

Deze dieren zagen er goed verzorgd uit. Cavia’s die gedumpt worden of waarvan afstand wordt gedaan bij een opvang, komen dan ook niet altijd uit een situatie waarin zij verwaarloosd worden. Dit ondervindt Vanessa van Berkum, beheerder van Het Knaaghof in Rijswijk, die de afgelopen weken meerdere cavia’s binnen zag komen.

„De meest gehoorde reden voor afstand is vaak toch omdat de kinderen er niet meer naar omkijken”, zegt Van Berkum. „Blijkbaar leggen ouders de verantwoordelijkheid voor de verzorging van de dieren bij kinderen van 8 of 9 jaar. Als zij het hok niet meer schoonmaken, moet de cavia of het konijn weg.”

Bij Stichting Cavia, waar negen opvangcentra in Nederland en een in België onder vallen, kwamen in de afgelopen maand 177 cavia’s binnen. Opvallend veel. In dit geval lag het niet aan de kinderen. „We merken dat mensen het niet meer kunnen betalen”, zegt Silvia Flantua van de stichting. „Dat is toch wel nieuw voor ons.”

Kijk eens hoe tevreden… dat verzacht al het harde werken en korte nachten wel en natuurlijk de jeuk na alle brandnetels ; )

Gepostet von Wildopvang onder de Regenboog am Mittwoch, 24. August 2016

Geld is misschien ook de reden voor het dumpen van 31 cavia’s, waarvan veel jonkies en zwangere zeugen, in de bosjes in het Gelderse dorp Asch eind augustus. Deze dieren zaten onder de maden en vliegeneitjes. Een aantal waren dood.

Het vangen was een helse klus voor de vrijwilligers van de dierenambulance die steeds nieuwe cavia’s zagen opduiken tussen de brandnetels. Ze zijn er twee dagen mee bezig geweest. „Mensen, denk toch na als je aan dieren begint. En regel iets fatsoenlijks als je ze niet meer kunt onderhouden of op vakantie gaat”, riep Vogelopvang onder Regenboog, die de dieren de eerste dagen opving, uit. De beren zijn inmiddels gecastreerd met hulp van giften, en de zeugen en jongen die het hebben overleefd maken het goed.

https://www.facebook.com/vogelopvangonderderegenboog/posts/861780877254837:0

De afgelopen tijd doken nog meer verhalen op over gedumpte cavia’s in een doos bij een supermarkt en in een emmer naast een vuilcontainer. Van Berkum wordt er bijna moedeloos van. Zij kreeg afgelopen week vier cavia’s binnen vanwege lakse kinderen. „Dit soort impulsaankopen zijn ons een doorn in het oog. Ik blijf hopen dat mensen eens beginnen met nadenken voordat ze een dier aanschaffen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cavi-ja wordt al snel cavi-nee
Sluiten