Els Anker
Els Anker Nieuws 30 okt 2016 / 14:00 uur

Caféweetje: waarom vieren we Halloween?

Mysterieuze horrorclowns, huiveringwekkende zombies en uitgekerfde pompoenen. We dossen ons jaarlijks op 31 oktober uit om Halloween te vieren, maar waarom eigenlijk?

Halloween vindt zijn oorsprong onder de Kelten van het oude Groot-Brittannië en Ierland. Het woord is een verbastering van het Engelse ‘All Hallows’ Eve’, waarmee het de vooravond van het christelijke feest Allerheiligen (1 november) markeert.

Geesten

Tijdens Samhain, het Keltische nieuwjaarsfeest, vierden de Keltische volkeren de intrede van de winterperiode. Ze geloofden dat geesten van overledenen dan zouden terugkeren op aarde en bezit zouden nemen van de levenden. Om de boosaardige entiteiten af te schrikken, vermomden dorpelingen zich op een zo angstaanjagend mogelijke manier.

In de negende eeuw mengde zich een oud Europees-christelijk gebruik in de traditie van de Kelten. Op Allerzielen (2 november) ging men traditiegetrouw langs de deuren om te vragen om zogeheten ‘zielencake’. Voor ieder verkregen stuk krentenbrood beloofden de bedelaars een gebed op te zeggen voor de overledenen van de familie die de zielencake schonk. Dit is vermoedelijk de oorsprong van het Amerikaanse ‘Trick-or-treating’, waarbij kinderen langs huizen en winkels gaan voor snoep en andere lekkernij.

Horrorclowns

Ierse immigranten die in de negentiende eeuw naar de Verenigde Staten verhuisden namen het feest mee, waar het nog altijd razend populair is. Ook in Canada en Groot-Brittannië dompelen mensen zich onder in de wereld van horrorclowns, zombies en uitgesneden pompoenen. Het gebruik om te kostumeren is gebleven, maar het feest verloor in de loop der jaren wel zijn oorspronkelijke betekenis.

Volgens critici is het griezelfeest vandaag de dag vooral een commerciële aangelegenheid. Ook pompoenkwekers varen bij de groeiende populariteit van Halloween: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het aantal pompoenkwekers met 7,6 procent steeg, van 317 in 2014 naar 341 in 2015.

Onder: feestvierders tijdens Amsterdam Halloween op het Westergasterrein. Foto’s: ANP / Remko de Waal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: waarom vieren we Halloween?
Sluiten