Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 13 okt 2016 / 13:20 uur

Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur

Bob Dylan krijgt de Nobelprijs voor Literatuur. De Amerikaanse muzikant wint de prestigieuze prijs voor het creëren van dichterlijke expressies binnen de Amerikaanse muziekgeschiedenis.

https://twitter.com/i/status/786528329620869121

„Een buitengewoon voorbeeld van zijn briljante manier van rijmen, het samenstellen van refreinen en zijn buitengewone manier van denken”, sprak Sara Danils van de Zweedse Academie over Dylans album Blonde on Blonde. Ze roemt tevens zijn samples en de wijze waarop hij zichzelf keer op keer weer uitvindt.

Daarnaast benoemt ze dat de keuze voor Dylan voor velen wellicht als een verrassing komt, aangezien hij een muzikant is en geen schrijver. Toch werd hij al jarenlang genoemd als een van de kanshebbers op de prijs. Danils vergelijkt Dylans werk met de poëzie in de epiek van Homeros. Op Twitter wordt er zowel enthousiast als verbaasd als enigszins verontwaardigd gereageerd op het nieuws.

https://twitter.com/i/status/786528821856133121

Bob Dylan

Bob Dylan werd 75 jaar geleden in Minnesota geboren als Robert Allen Zimmerman. Zijn indrukwekkende oeuvre maakt hem een van de grootste singer-songwriters van de VS van de vorige eeuw. Die titel is juist Dylan op het lijf geschreven, vanwege de geweldige teksten van zijn nummers (waaronder veel protestliederen). Hiervoor mag hij nu dus de Nobelprijs in ontvangst nemen.

Tot Dylans oeuvre behoren onder meer Hurricane, Blowin’ In The Wind, Like A Rolling Stone, The Times They Are A-changing en Lay Lady Lay. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Naast muzikant is Dylan ook beeldend kunstenaar. Over zijn leven werd de film I’m Not There gemaakt, waarin onder anderen Christian Bale, Heath Ledger en Cate Blanchett de muzikant belichamen op verschillende momenten van zijn leven en carrière.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur
Sluiten