Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 10 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Binnenkort geen E-nummers meer in Honig-producten

Menig consument vindt het maar niks: E-nummers. Daar speelt voedingsmerk Honig nu slim op in: die gaat E-nummers verbannen uit de pakjes en zakjes. Het is de bedoeling dat je vanaf begin volgend jaar geen smaakversterkers meer terug gaat vinden in de producten van het merk.

„Hopelijk merken de consumenten er niks van”, meldt Honig volgens RTL Nieuws. De smaakversterkers E621, E631 en E627 zullen er niet alleen uit gaan, ook zullen de producten een stuk minder zout bevatten. Dat gaat niet over één nacht ijs, het merk heeft tientallen recepten om aan te passen.

Experimenteren

Honig past de recepten aan vanwege de consument. „Consumenten denken dat E-nummers niet gezond zijn en daar moeten wij naar luisteren. Wij hebben erg veel moeten experimenteren met kruiden en andere voedingsstoffen om dat voor elkaar te krijgen.”

E-nummers zijn niet schadelijk. Het zijn toevoegingen om eten meer smaak te geven, te kleuren of ervoor te zorgen dat ze langer houdbaar zijn. Dat weet ook Honig: „De E staat voor Europa en zijn voedingsstoffen die zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Citroenzuur is bijvoorbeeld ook een E-nummer: hartstikke natuurlijk en niets mis mee.”

Veilig

E-nummers worden niet zomaar E-nummers. Het zijn veilige toevoegingen die de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft goedgekeurd en als veilig heeft bestempeld. De toevoeging krijgt pas een E’tje als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Dat E’tje bepaalt ook meteen hoeveel er maximaal aan een product toegevoegd mag worden van het nummer.

Wel kun je een onderscheid maken tussen natuurlijke E-nummers en synthetische E-nummers. Natuurlijke E-nummers worden uit planten of dieren gehaald. Zo wordt E120 (karmijnzuur, een rood-paarsige kleurstof) gemaakt van geplette vrouwtjesluizen. De rode M&M’s in een zak pinda-M&M’s, bevatten dus geplette luis.

Fabriek

Synthetische stoffen worden in een fabriek gemaakt. Ons lichaam gaat met de synthetische E-nummers precies hetzelfde om als met de natuurlijke, zegt het Voedingscentrum. Het is ook lastig ontkomen aan de nummers, een producten waar ‘verpakt onder beschermde atmosfeer’ opstaat, bevat al E-nummers. En om ervoor te zorgen dat je slagroom uit de bus spuit, zijn er ook E-nummers nodig.

Het gebruik van E-nummers hoeft dan weinig uit te maken voor onze gezondheid, de vermindering van het zout in de Honig-producten is wel goed nieuws. De nieuwe recepten bevatten 13 procent minder zout, dat vermindert de kans op hart- en vaatziektes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Binnenkort geen E-nummers meer in Honig-producten
Sluiten