Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 22 okt 2016 / 09:30 uur

Bijna helft van Belgische doodsoorzaken klopt niet

Ongeveer dertig tot vijftig procent van de doodsoorzaken die in België worden vastgesteld klopt niet. Dat schrijven de Belgische kranten De Standaard en Het Laatste Nieuws zaterdag nadat zij in gesprek gingen met patholoog-anatomen.

Patholoog-anatomen doen onderzoek naar lichamen van overleden personen, om de oorzaak van het overlijden vast te stellen. In de Belgische wet mogen niet alleen deze experts, maar alle artsen een doodsoorzaak vaststellen. „Het volstaat niet om alleen die dode lichamen te onderzoeken die uiterlijke tekenen van geweld vertonen”, zei forensisch patholoog Wim Van de Voorde daarover tegen De Standaard.

Deze wet stamt nog uit 1804 en is daarna vrijwel niet veranderd. De patholoog-anatomen pleiten er nu voor autopsie uit te voeren bij alle verkeersdoden, zelfmoorden en onverwachte overlijdens, want „het volstaat niet om alleen die dode lichamen te onderzoeken die uiterlijke tekenen van geweld vertonen.” Dat zou dan uitsluitend nog door hun eigen beroepsgroep mogen gebeuren. Niet door elke willekeurige arts.

Onontdekte moorden

De experts denken dat veel moorden door zo’n ondeskundige autopsie onontdekt blijven. „Wij zijn het enige land in Europa waar slachtoffers van moord en doodslag nog in verkeerde handen terechtkomen. Daardoor kampt ons land naar schatting met 150 à 200 onontdekte moorden.”

Dat de verkeerde doodsoorzaak wordt vastgesteld, vertaalt zich door naar een probleem in het gezondheidsbeleid van het land. Het zou zomaar kunnen dat veel mensen bijvoorbeeld zijn overleden aan maagbloedingen, in plaats van hartinfarcten.

Verkeerde gegevens

De doodsoorzaken, waarvan 30 tot 50 procent fout is, zijn de gegevens waaruit het ministerie van Volksgezondheid zijn prioriteiten voor het gezondheidsbeleid opstelt. Hierdoor zou er dus al jarenlang aandacht gegeven kunnen zijn aan de verkeerde gezondheidsklachten.

De doden hebben er nu zelf niet zoveel meer aan, maar met de gegevens over de echter overlijdensoorzaak kunnen nog levens worden gered. „Autopsies waren de kwaliteitscontrole op het medische handelen in ziekenhuizen,” legt patholoog-anatoom Werner Jacobs (UZ Antwerpen) uit aan de krant. „En zouden dat nog altijd moeten zijn. Op die manier kan je nagaan of de juiste diagnose is gesteld, de behandeling correct is verlopen en er niets over het hoofd is gezien.”

Reageer op artikel:
Bijna helft van Belgische doodsoorzaken klopt niet
Sluiten