Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 12 okt 2016

‘Beschuldiging Johnson is Russofobische hysterie’

De beschuldigingen van Boris Johnson van een Russische aanval op een hulpkonvooi in Syrië zijn ‘Russofobische hysterie’. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd, meldt persbureau Reuters.

Volgens de woordvoerder van het Russische ministerie waren er geen Russische vliegtuigen in het gebied waar het hulpkonvooi van de Verenigde Naties aanwezig was. „Dat is een feit ", zei woordvoerder Igor Konashenkov in een verklaring. Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, vindt dat er onderzoek moet worden gedaan naar Russische betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in Syrië. Tijdens een spoeddebat dinsdag zei hij dat er bewijs is dat Rusland betrokken was bij de aanval op het hulpkonvooi vorige maand.

‘Paria natie’

Ook riep Johnson tijdens het drie uur durende debat op tot demonstraties bij de Russische ambassade in Londen wegens de rol van Rusland in de Syrische oorlog. „Als Rusland zo doorgaat", zei Johnson „dan loopt het land gevaar om een paria natie te worden." Hij zei bovendien tegen no-fly zones in de regio te zijn. „We kunnen geen no-fly zones introduceren tenzij we bereid zijn om vliegtuigen en helikopters die toch in dat gebied vliegen dan te confronteren of zelfs neer te schieten."

Moskou wijst de oproep tot demonstraties af en noemt het een ‘ongepaste interventie’. Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken: „Het is duidelijk dat Boris Johnson overgaat van woorden naar daden [..] Wij schamen ons voor hem."

De uitspraken van Johnson volgen kort nadat de Russische president Poetin zijn bezoek aan Parijs heeft afgezegd en de inwoners van Aleppo een stijging van het aantal Russische en Syrische bombardementen bekendmaakten. Sinds de Koude Oorlog zou de spanning tussen beide landen niet meer zo hevig zijn.

‘Deprimerend’ debat

De Russische ambassade in Londen reageerde na de uitspraken van Boris Johnson. Het debat was volgens hen ‘deprimerend’. Het debat gaat in tegen alle eerder gemaakte afspraken met de International Syria Support Group en de UN Security Council. „Volgens Britse logica moet er een einde komen aan de gevechten tussen de terroristen hun vijanden. Het Verenigd Koninkrijk was dus niet klaar om het plan van een speciale VN-gazant te steunen dat als doel had om de humanitaire situatie in Aleppo te verbeteren”, zo is te lezen in een verklaring. De logica van de Russen: ga door met het verslaan van de terroristen en spaar de burgers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Beschuldiging Johnson is Russofobische hysterie’
Sluiten