Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 21 okt 2016 / 13:01 uur

Assad noemt beelden van Omran (5) in ambulance nep

De Syrische president Bashar al-Assad beweert dat de beelden van Omran Daqneesh, het 5-jarige jongetje dat na een luchtaanval in Aleppo werd gefilmd in een ambulance, nep zijn. De video is volgens Assad gemanipuleerd.

De beelden van Omran, die in Aleppo onder het puin vandaan werd gehaald na een bombardement door het regeringsleger van Assad, gingen in augustus de hele wereld over. Het jongetje werd een icoon van de vreselijke gebeurtenissen in het door oorlog verscheurde Syrië.

In een interview met de Zwitserse televisiezender SRF1 zegt Assad dat de foto’s en videobeelden die van Omran zijn gemaakt, nep zijn. Die uitspraak deed hij toen journalist Sandro Brotz hem de foto van het bebloede kind liet zien en vroeg of de Syrische president iets tegen de familie van het jongetje wilde zeggen.

Gemanipuleerd

„Deze incidenten zijn niet echt. Beeld kan makkelijk worden gemanipuleerd en dat is in dit geval ook gebeurd”, zegt Assad. De beelden zijn gemaakt door de Syrische burgerbeweging Civil Defence, in het Westen beter bekend als de Witte Helmen. Vrijwilligers van deze organisatie vonden Omran onder het puin in het Qaterji-district in Aleppo.

De Syrische president zegt bewijs te hebben dat de Witte Helmen deze reddingsoperatie in scène hebben gezet. Assad: „Het kind en zijn zus zijn bij twee verschillende incidenten gered, als onderdeel van een publiciteitsstunt van de Witte Helmen.”

„Deze foto is vervalst. We hebben de echte foto van dit jongetje en zijn zusje, die zal ik je na dit interview toesturen”, gaat hij verder.

‘Terreurbeweging’

De Syrische president noemde de Witte Helmen onderdeel van de terreurbeweging Jabhat al-Nusra, het vroegere al Qaeda.

De Witte Helmen is een groep van ongeveer 3000 vrijwilligers die actief zijn in de regio’s die door rebellen gecontroleerd worden. In een verklaring op de eigen website schrijven de Witte Helmen dat ze onafhankelijk zijn een geen deel uitmaken van een politieke groep of partij.

Schending mensenrechten

Het regime van Assad wordt regelmatig beschuldigd van de schending van mensenrechten. Zo zouden burgers het slachtoffer zijn van martelingen en chemische wapens. In het interview met SRF1 ontkent de Syrische president dat zijn regering verantwoordelijk is voor duizenden burgerslachtoffers.

Bekijk het gehele interview hier:

https://www.youtube.com/watch?v=GI_FMKpW9mE

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Assad noemt beelden van Omran (5) in ambulance nep
Sluiten