Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 1 okt 2016 / 12:27 uur

ANWB wil politie-Porsches terug op snelweg

De ANWB vindt het hoog tijd dat de politie-Porsches terugkeren op de snelweg. Met de snelle auto’s zou de politie strenger kunnen controleren op verkeersregels, waardoor er minder ongelukken en files ontstaan. De bond vindt het een rommeltje op de snelweg.

„Iedereen doet maar wat op de snelweg, omdat men weet dat de pakkans klein is. Automobilisten bellen, lezen, scheren zich en tutten zich op in de auto. Allemaal zaken waardoor concentratie verslapt en er te pas en te onpas ongelukken ontstaan”, zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen tegen de Telegraaf. „Iedereen die wat vaker op de weg zit, weet precies wat ik bedoel.”

‘Politie in de hoofdrol’

De bond ziet dat er dagelijks weer meer files staan. Enkelen ontstaan door „dat soort fratsen”, stelt Van Bruggen. Uit ervaring weet de directeur dat campagne voeren om het rijgedrag te veranderen nauwelijks helpt. „Alleen strikte handhaving, zichtbare observatie en staandehoudingen bieden uitkomst. Vandaar onze oproep om de politie weer een hoofdrol te geven op de weg.”

De Nationale Politie herkent de klachten van de ANWB, maar kan er weinig aan doen. „Verkeer staat niet op de topprioriteitenlijst die wij van de minister hebben gekregen”, reageert de politie in de krant. Het is dan ook onwaarschijnlijk de politie binnenkort in Porsches over de snelweg scheurt. Van 1962 tot 1996 had de politie wel meer dan 500 Porsches.

Meer verkeersellende verwacht

Uit cijfers die de ANWB zaterdag bekendmaakte blijkt dat de filezwaarte, de lengte maal de duur van de file, in Nederland in het derde kwartaal opnieuw is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ondanks het goede weer, is de stijging ruim 8 procent.

De ochtendspitsen waren ongeveer hetzelfde als vorig jaar, maar overdag en tijdens de avondspits stond het verkeer vaker vast. Vooral op de wegen in de regio Amsterdam was het een stuk drukker: daar stonden 25 procent meer files door werkzaamheden en omleggingen van de A1 en de A6.

Met de herfst in aantocht, verwacht de ANWB meer verkeersellende. De drukste spits sinds januari van dit jaar werd afgelopen donderdagavond al gemeten. Er stond toen in totaal 695 kilometer file op snel- en provinciale wegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ANWB wil politie-Porsches terug op snelweg
Sluiten