Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 16 okt 2016 / 15:31 uur

Amerikaanse marine neemt ‘batmanschip’ in gebruik

„Als Batman een schip had, dan was het de USS Zumwalt." Met deze woorden presenteerde admiraal Harry Harris vol trots de nieuwste aanwinst van de Amerikaanse marine.

De meest geavanceerde torpedojager ter wereld zou met zijn opmerkelijke uiterlijk en technische hoogstandjes dan ook niet misstaan in een science-fiction film. Afgelopen zaterdag trad het futuristische schip in dienst bij de marine.

Onzichtbaar

Bijna 200 meter lang, 80 lanceerbuizen en een boordkanon waarmee honderden projectielen kunnen worden afgevuurd over een afstand van meer dan 100 kilometer. De Zumwalt is een schip als geen ander, maar is er juist op gebouwd om onzichtbaar te zijn.

De piramide-vorm van het schip zorgt er namelijk voor dat het schip minder opvalt op radarbeelden. De antennes, radars en het wapentuig zijn ook verborgen, onder het dek. Bovendien wordt het schip elektrisch aangedreven, en is daarom muisstil.

Bemanning

Met maar 147 man, is de bemanning van de Zumwalt opvallend klein. Dit is met name te danken aan de uitgebreide automatisering van het schip. Daarnaast zijn de bemanningsleden erop getraind om diverse taken te kunnen vervullen.

De crew hoeft ditmaal hun kamer niet te delen met tientallen andere mensen. „Als ze dan wakker worden, is dat van een of twee wekker, in plaats van 50”, aldus Kapitein James A. Kirk.

Voor alle duidelijkheid, deze kapitein is niet vernoemd naar Kapitein James T. Kirk van Star Trek. „Ik heb mijn ouders hier veelvuldig over ondervraagd, maar zij vertellen dat ik vernoemd ben naar mijn grootvader.”

Amerikaanse marine neemt 'batmanschip' in gebruik
Kapitein James A. Kirk. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP

Stevig prijskaartje

De bouw van de USS Zumwalt, de eerste van drie stealth-oorlogsschepen, begon in februari 2009. In 2015 was het schip klaar en kon de Zumwalt de werf in Maine verlaten om de eerste tests uit te voeren in de Atlantische Oceaan.

Hoewel het de bedoeling was om in totaal 32 torpedobootjagers te bouwen, worden het er uiteindelijk maar drie. In september overwoog het Pentagon zelfs om het derde schip, USS Lyndon B. Johnson, te schrappen. De kosten voor één schip zijn ongeveer 4 miljard euro, en dat is 80 procent duurder dan verwacht.

Amerikaanse marine neemt 'batmanschip' in gebruik
Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP

Vernoemd

De torpedojager van bijna 200 meter is vernoemd naar de legendarische Admiraal Elmo Russell “Bud” Zumwalt. Hij was zowel actief in de Tweede Wereldoorlog als de Vietnamoorlog en was de jongste leider van de marine.

Hij stond tevens bekend als een hervormer die tegen racisme en seksisme vocht. „Hij veranderde onze marine op een immense manier”, aldus Kirk. „Hij zorgde ervoor dat de marine eerlijker werd voor alle leden, en lette erop dat iedereen, ongeacht ras, kleur, geloof en levensbeschouwing, de mogelijkheid kreeg om te dienen hoe zij dat wilden.”

Mislukte aanval

In de nacht van zaterdag op zondag was een ander Amerikaans marineschap het doelwit van een mislukte raketaanval vanuit Jemen. Vanuit Houthi-gebied werden raketten afgevuurd op de USS Mason, maar deze werd niet geraakt. Dit is al het derde incident in een week tijd, aldus Defensie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amerikaanse marine neemt ‘batmanschip’ in gebruik
Sluiten