Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 17 okt 2016 / 06:17 uur

Afgestudeerden reizen met korting door OVSmiles

Studenten kunnen tijdens hun opleiding OVSmiles sparen om tot een jaar na hun studie met korting te kunnen reizen. Extra punten zijn te verdienen door de spits of andere drukke trajecten te mijden. Dit moet afgestudeerden ook na de studie als treinreiziger behouden.

Of dit spaarsysteem er ook daadwerkelijk komt, weet Ingrid Dankers, procesmanager bij Railforum, niet. Maar het is het winnende idee van de SummerChallenge waaraan zij met een team van jongeren uit de ov-wereld deelnam. „Veel pas afgestudeerden vinden het reizen met het openbaar vervoer te duur”, zegt Dankers.

„Het verschil tussen gratis reizen naar meteen moeten betalen, is zo groot dat ze vaak afhaken. De studenten ov-chipkaart geeft ook een groot gevoel van vrijheid. Je kunt overal inchecken. Vrijheid is een groot goed voor de studenten, en dat verdwijnt ook.”

Jaar na studie

De OVSmilies kunnen in het eerste jaar nadat een student zijn studiefinanciering heeft ingeleverd en nog geen baan heeft, ingeleverd worden. Dit houdt de trein aantrekkelijk, denkt Dankers en haar projectteam ‘Keep ‘em close’. „De afgestudeerde kan naast korting op reizen de opgebouwde punten ook inwisselen voor kopjes koffie of een ander aanbod uit de webshop.”

Studenten die in de daluren reizen sparen extra punten. „De app stuurt aan op gedragsverandering. Je krijgt niet alleen bonuspunten als je buiten de spits reist, maar ook als je routes met werkzaamheden of richting bijvoorbeeld de ArenA wanneer Ajax speelt mijdt. De app geeft dan een alternatieve route aan. Als je die neemt verdien je bonuspunten.”

MyOV

NS is gecharmeerd van het idee. Nederlanders houden van sparen, dus dit idee is helemaal niet gek”, zegt een NS-woordvoerder. „Vraag is wel of het niet te lang duurt voordat je je punten mag inleveren, dus daar zou je naar moeten kijken.” Het idee sluit aan bij de app MyOV waar Arriva en Connexxion sinds vorig jaar mee werken, en NS sinds dit jaar. Ook hierbij sparen reizigers punten door de spits te mijden.

„Reizigers die kort sparen kunnen hun punten inwisselen voor koffie en reizigers die langer sparen voor bioscoopbonnen of spoordeeluitjes”, gaat de NS-woordvoerder verder. „Dat doen we om de spits te spreiden, maar wellicht kunnen we het ov zo ook aantrekkelijker maken voor afstudeerders.”

Jonge Veranderaars

Dankers hoopt dat MyOV wat elementen uit hun idee kan meenemen, want hun project wordt vooralsnog niet doorontwikkeld. Ze hoopt dat dit volgend jaar verandert. De SummerChallenge is nu nog onderdeel van Samen Op Reis, het samenwerkingsverband waar vervoerders, overheden en betrokkenen aan meedoen op initiatief van Rover en Urgenda. Vanaf volgend jaar krijgen de Jonge Veranderaars, waar Dankers secretaris van is, de organisatie in handen. „Er zijn zoveel ideeën. Maar hoe kom je daarmee een stap verder? Dat is een zoektocht.”

Andere ideeën

Andere ideeën die gepresenteerd werden waren een app die studenten op tentamendagen waarschuwt voor vertraging en een alternatieve route aandraagt, een reisbudget voor reisproducten op maat als alternatief voor de huidige week- en weekendkaart, gebruik van digitale borden om aan te geven welke fietsenstalling nog ruimte heeft en het openstellen van regionale concessies voor kleinere vervoerders die met fietsen en taxi’s maatwerk kunnen leveren dat toegankelijk is voor de Studenten ov-chipkaart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Afgestudeerden reizen met korting door OVSmiles
Sluiten