Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 12 okt 2016 / 07:20 uur

Abdeslam heeft geen advocaat meer: ‘Allah zal waken’

Salah Abdeslam, de terrorist die in november 2015 medeverantwoordelijk was voor de aanslagen in Parijs, krijgt geen verdediging meer van een advocaat. Hij ziet verder af van het recht op verdediging en zegt daarvoor in de plaats ‘dat Allah over hem zal waken.’ Dit meldt de Belgische krant De Standaard.

De advocaten van Abdeslam trekken zich terug, werd woensdag bekendgemaakt. „We dringen niet meer tot hem door”, zegt een van zijn twee advocaten Frank Berton in De Standaard. De verdachte terrorist beroept zich al maanden op zijn zwijgrecht als hem wordt gevraagd een verklaring af te leggen rondom de aanslagen van 13 november 2015, tegen de afspraak met zijn advocaten in. „Ik wil niet langer de advocaat zijn van iemand die beslist heeft zich niet te verdedigen”, zegt Berton. Zowel Berton als de Belgische confrater Sven Mary hebben aan Abdeslam laten weten niet verder te willen gaan als zijn advocaat.

‘Allah zal waken’

Abdeslam heeft gezegd geen nieuwe advocaat te willen. „Toen we hem onze beslissing meedeelden, heeft Abdeslam me gezegd dat hij een brief aan de onderzoeksrechter zou richten, waarin hij afzag van zijn recht op verdediging”, aldus Berton. „Hij zegt dat Allah over hem zal waken.”

„Wij zijn met hem een contract aangegaan toen hij nog in België in de cel zat. Hij zou zich niet verzetten tegen zijn uitlevering en hij zou uitleg geven aan de Franse onderzoeksrechter, maar dat doet hij niet. Ik heb hem tientallen keren gevraagd te praten, maar hij weigert. Ik respecteer zijn keuze, maar ik kan daar niet in meespelen”, aldus Berton.

Niet het grote brein

Volgens Berton zou het voor Abdeslam best nuttig kunnen zijn om zijn verhaal te doen, zodat hij kan uitleggen wat er allemaal gebeurd is op 13 november en daarbij ook te vertellen wat hij allemaal niet gedaan heeft. Omdat Abdeslam de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs is, wordt hij gezien als het grote brein achter de aanslagen. „Maar dat is hij natuurlijk niet”, zegt Berton. „Wij zagen het als onze rol om dat beeld bij te stellen, maar dat wil hij dus zelf niet. En dan houdt het op voor mij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Abdeslam heeft geen advocaat meer: ‘Allah zal waken’
Sluiten