Els Anker
Els Anker Nieuws 23 okt 2016 / 14:02 uur

‘Te weinig psychologen voor gestresste studenten’

Het bindend studieadvies (BSA), de afschaffing van de basisbeurs en verdringing op de arbeidsmarkt: veel studenten lijden onder prestatiedruk en keuzestress. Maar hoewel de behoefte aan psychische hulp groeit, is het aantal studentenpsychologen soms schaars.

Dat constateren het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) in een recent verschenen rapport. Zij deden onderzoek naar de toegankelijkheid en bereikbaarheid van studentenpsychologen in het hoger onderwijs.

Lange wachttijden

De organisaties signaleren dat bij een aantal onderwijsinstellingen studentenpsychologen te weinig tijd en middelen krijgen om een student volledig te kunnen helpen, iets wat alles te maken met de beschikbare capaciteit. Er werken gemiddeld 2,67 studentenpsychologen op een hogeschool. Dat zijn er aanzienlijk minder dan bij universiteiten, die er 4,52 tellen.

„Instellingen zijn wellicht terughoudend in het investeren in deze begeleiding, omdat dit niet direct bijdraagt aan onderwijs en onderzoek”, aldus het rapport. Ook zijn de psychologen vaak moeilijk te vinden en zijn de wachttijden soms erg lang (tot wel drie maanden).

Decaan

Uit het onderzoek bovendien komt naar voren dat voornamelijk de informatievoorziening op de websites van hogescholen ver achterblijft op die van universiteiten. De organisaties veronderstellen dat dit deels kan worden verklaard doordat studenten van hogescholen zich vaak niet zelf kunnen aanmelden, maar worden doorverwezen door de decaan.

Dat het aantal studenten dat hulp zoekt stijgt (van 6,5 in 2010 tot 9,4 procent in 2015), is vermoedelijk te danken aan het feit dat onderwerpen zoals prestatiedruk en keuzestress steeds minder een taboe is.

Ook kan het zijn dat de hulp zichtbaarder is geworden. Studentenpsychologen vermoeden daarnaast echter ook dat de probleemgevallen complexer zijn geworden.

Invloed

Psychologische problemen bij studenten hebben niet alleen invloed op de student zelf, maar ook op die van de instelling en soms ook op die van andere studenten. Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg is het daarom belangrijk dat studenten goede hulp en begeleiding kunnen krijgen wanneer zij te kampen krijgen met studie- en persoonlijke problemen. „Dit om eventuele vertraging of uitval te voorkomen”.

Reageer op artikel:
‘Te weinig psychologen voor gestresste studenten’
Sluiten