Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 26 sep 2016

Zussen krijgen naheffing van 15 miljoen door foutje

Een foutje is zo gemaakt, ook bij de Belastingdienst. Dat hebben twee zussen uit Noord-Holland aan den lijve ondervonden, want zij kregen beiden een naheffing van 7,5 miljoen euro door de brievenbus. En dat was dan helaas weer geen foutje, schrijft Het Parool.

Ook van schenkingen gaat in Nederland namelijk een deel naar de fiscus. De zussen kregen beiden 37 miljoen euro van hun moeder toegestopt. Ze vierden een klein feestje toen ze in 2013 bericht kregen dat ze van dit bedrag slechts 3200 euro aan de belasting moesten afstaan. Dat is natuurlijk maar een klein percentage van het enorme cadeau dat de vrouwen ontvingen.

Punt of komma

De zussen, die anoniem willen blijven, betaalden dit bedrag dan ook zonder tegen te stribbelen. De dames genoten van het geld, totdat ineens bleek dat een administratief medewerker van de Belastingdienst een foutje had gemaakt. Na de schenking moest veel meer dan 3200 euro worden afgedragen.

De medewerker had een punt in de aangifte van één van de vrouwen aangezien voor een komma. Hierdoor dacht de controleur dat de vrouwen 37.000 euro van hun moeder hadden gekregen. Nog steeds een flink bedrag, maar duidelijk minder dan de 37 miljoen die zij daadwerkelijk ontvingen. Beide zussen kwamen door die ene vergissing in de problemen, omdat de fout die met de aangifte van de ene zus was gemaakt, ook was doorgevoerd in de aangifte van de andere zus.

7,5 miljoen

Zodra de inspecteur dit doorhad, ontvingen beide vrouwen een torenhoge naheffing. In plaats van 3200 euro moest er per persoon meer dan 7,5 miljoen worden ingeleverd. Dit was zo’n grote schok voor de zussen dat ze een rechtszaak aanspanden. Deze zaak hebben ze verloren.

Uitspraak rechter

Het Amsterdamse gerechtshof besloot eind vorige maand dat ook bij de fiscus foutjes kunnen worden gemaakt, dat zijn ook maar mensen. Daarnaast vindt de rechter dat de vrouwen hadden kunnen weten dat de 3200 euro een vergissing was.

De rechter herhaalde in zijn uitspraak een oude beleidsregel over de Belastingdienst: „De belastingplichtige mag weliswaar rekenen op een zorgvuldig handelende Belastingdienst, hij kan niet zonder meer rekenen op een feilloos handelende Belastingdienst.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zussen krijgen naheffing van 15 miljoen door foutje
Sluiten