Steven Musch
Steven Musch Nieuws 28 sep 2016

Ziekenhuizen gebombardeerd in Syrische stad Aleppo

Twee ziekenhuizen in het door rebellen gecontroleerde oosten van Aleppo zijn woensdag gebombardeerd, in een poging van het Syrische regeringsleger om met steun van Rusland de gehele stad in te nemen. Dat meldt persbureau Reuters. De ziekenhuizen zijn verwoest, waardoor de mogelijkheden om hulp te bieden aan de Syrische burgerbevolking nog verder onder druk komen te staan.

Eerder op de dag werd een bakkerij in de stad al gebombardeerd, waarbij zes mensen om het leven kwamen, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Een van de ziekenhuizen stond in de buurt van de bakkerij, waardoor een deel van het ziekenhuis werd weggeblazen bij het bombardement. Het tweede ziekenhuis stond in een andere wijk.

Humanitaire hulp niet welkom

Dr. Mounir Hakimi van de Internationale Unie voor Medische Hulporganisaties (UOSSM) zegt tegen CNN dat ‘iedereen die enige hulp probeert te bieden in Syrië op dit moment een doelwit is’. „De boodschap is dat humanitaire hulp niet welkom is.”

Mensen worden behandeld in een geïmproviseerd ziekenhuis na bombardementen in oost-Aleppo. Foto ANP

Sinds het staakt-het-vuren, dat was bedongen door de Verenigde Staten en Rusland, ten einde is gekomen, is de strijd weer in alle hevigheid losgebarsten. De afgelopen dagen waren er verschillende raketaanvallen. Nog voor het einde van het staakt-het-vuren werd een groot hulpkonvooi gebombardeerd, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. De Verenigde Naties schortte direct alle noodhulp op in Syrië, maar besloot kort daarna weer voorzichtig noodhulp toe te laten in bepaalde gebieden.

Nog maar dertig dokters

Syrische burgers hebben hard hulp nodig, aangezien er grote tekorten zijn aan voedsel, water en medicijnen. Ook begint er een steeds groter tekort te ontstaan aan ziekenhuizen en dokters. Reuters berichtte maandag nog dat er nog maar dertig dokters aanwezig zijn in het door rebellen gecontroleerde oosten van Aleppo. Bovendien is er een groot tekort aan medische apparatuur.

Ook de Civil Defense Group, beter bekend als de withelmen, werd afgelopen weekend weer aangevallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ziekenhuizen gebombardeerd in Syrische stad Aleppo
Sluiten