Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 12 sep 2016 / 14:22 uur

Wrakstukken werpen nieuw licht op verdwijning MH370

Het is één van de grootste mysteries van de afgelopen jaren: wat is er gebeurd met de vlucht MH370, die plotseling boven Azië van de radar verdween en waarvan daarna slechts enkele wrakstukken zijn teruggevonden? De Amerikaanse advocaat Blaine Gibson, die alles op alles zet om te achterhalen wat er met het vliegtuig is gebeurd, heeft nieuwe wrakstukken gevonden die mogelijk van MH370 zijn. Ze werpen een nieuw licht op de zaak.

Vijf wrakstukken

Blain Gibson is een bijzondere man: hij houdt van reizen en het oplossen van raadsels. Hij ging eerder al naar Siberië om een meteoorinslag te onderzoeken, en was betrokken bij expedities rond onderzoek naar de Maya-indianen. Hij wierp zich anderhalf jaar geleden op de verdwijning van de MH370.

Niet zonder resultaat: hij vond wrakstukken van het vliegtuig in Mozambique. En hij denkt nu een nieuwe ontdekking te hebben gedaan, meldt de BBC: op Madagaskar zijn vijf wrakstukken gevonden die wel eens van MH370 zouden kunnen zijn.

Brandplekken

Het vliegtuig is waarschijnlijk in de zuidelijke Indische Oceaan gestort. De wrakstukken die tot nu toe zijn gevonden – naast de vondst van Gibson is er ook een deel van de vleugel op het eiland Reunion gevonden – spoelden allemaal aan in Afrika, in de richting van Madagaskar. Het honinggraatpatroon van de wrakstukken die nu zijn gevonden, komt overeen met die van de andere wrakstukken.

Of het daadwerkelijk om onderdelen van de MH370 gaat, moet nog worden bevestigd. Maar als dat het geval is, gaat het om een bijzondere vondst. Twee van de wrakstukken hebben namelijk brandplekken. Dat opent de mogelijkheid dat de verdwijning geen zelfmoordactie van de piloot was, maar dat het vliegtuig is verongelukt. De rook zou de piloten dan hebben uitgeschakeld.

De wrakstukken zijn opgestuurd naar het Australian Transport Safety Bureau, dat de leiding over het onderzoek naar de MH370 heeft.

Enige aanwijzing

Gibson houdt zelf een slag om de arm: de brandplekken kunnen pas zijn ontstaan toen de vliegtuig in de zee stortte. Maar de wrakstukken zouden wel eens de enige aanwijzing kunnen van wat er precies met de MH370 is gebeurd: het vliegtuig zelf is nog altijd niet gevonden, en in december wordt de zoektocht – die door Australië wordt geleid – gestaakt.

Het is de vraag wanneer de zoektocht van Gibson ophoudt: hij betaalt alles uit eigen zak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wrakstukken werpen nieuw licht op verdwijning MH370
Sluiten