Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 7 sep 2016

We klagen wat af over het weer, maar is dat terecht?

‘Altijd als ik moet werken schijnt de zon’ of ‘op zondag regent het bijna altijd’. We klagen wat af over het weer. Het zit die arme klagers nooit mee. Maar welk gemopper is feitelijk juist en wat is totaal verzonnen?

‘De laatste tijd is het op zondag steeds slecht weer.’
Klopt. Sinds half augustus is het weer doordeweeks inderdaad veel beter dan op zondag.

Volgens Weeronline.nl scheen de zon het meest op dinsdag, woensdag en donderdag met ongeveer tien zonuren per dag. Op zondagen was de zon gemiddeld over het land slechts 5,6 uren te zien. Ook qua temperatuur liet de zondag te wensen over. Gemiddeld werd het de laatste weken op zondag 21,7 graden. Terwijl de woensdag gemiddeld een maximale temperatuur van 26,1 graden scoort. Ook viel er op de afgelopen zondagen beduidend meer regen in vergelijking met de andere dagen.

‘Het was koud, bar en boos afgelopen zomer.’
Klopt niet. Integendeel. De zomer van 2016 eindigt zelfs op een gedeelde tiende plek in de lijst met warmste zomers ooit.

Gemiddeld werd het 17,7 graden. Kanttekening is wel dat vooral de nachten in de maand juli warm waren en daarmee de gemiddelde temperatuur flink opstuwen. Voor ‘je gevoel’ was het waarschijnlijk niet zo’n beste zomer. Dat klopt dan weer wel als je kijkt naar het lage aantal zogenoemde ‘mooi-weerdagen’ Op mooi-weerdagen schijnt de zon minimaal de helft van de tijd, blijft het (vrijwel) droog en ligt de maximumtemperatuur boven normaal. Afgelopen zomer had 23 ‘mooi-weerdagen’ tegenover 32 normaal.

‘Het regende veel afgelopen zomer.’
Klopt. En vooral als je in Noord-Brabant en Limburg woont. Gemiddeld over het land viel circa 260 millimeter tegen 225 normaal, maar op de grens van Noord-Brabant en Limburg was het veel natter met lokaal 380 millimeter neerslag.

‘Afgelopen zomer had een recordaantal code-geelwaarschuwingen.’
Klopt misschien. Er werd in elk geval wel heel wat af gewaarschuwd voor onweer, regen en mist. In totaal waren er 36 dagen met in delen van het land code geel en 4 dagen met code oranje. Dat zijn dus 40 dagen met een waarschuwing van de 91 dagen zomer.

Of dit een record is, weten we niet. Weeronline.nl telt pas sinds dit jaar de codedagen en het KNMI, dat de code afgeeft, houdt het jaarlijkse aantal ook niet bij.

‘Het regent bijna altijd als ik naar mijn werk of naar huis moet fietsen.’
Klopt niet. Tenminste, statistisch gezien niet. Gerard Poels houdt op zijn website www.hetregentbijnanooit.nl bij hoe vaak hij nat wordt als hij naar zijn werk fietst en weer terug naar huis. Dat is dus bijna nooit.

In nog geen 10 procent van de ritten was er sprake van neerslag. En dan ging het meestal om een enkel buitje. De keren dat het de volle rit regende, waren per jaar op een hand te tellen. De kans dat het zowel op de heen- als de terugweg regent, is bijna nihil, zo blijkt uit zijn cijfers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
We klagen wat af over het weer, maar is dat terecht?
Sluiten