Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 24 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Watertekorten in Aleppo brengen kinderen in gevaar

De luchtaanvallen op het Syrische Aleppo gaan door. Zaterdag was de derde dag achtereen dat vliegtuigen over de stad vlogen om hem uit handen van de rebellen te bevrijden. De bombardementen laten een spoor van vernieling achter, waarbij ook de watervoorzieningen niet meer toereikend zijn. Ruim 1,75 miljoen mensen hebben daardoor geen toegang tot stromend water.

Unicef waarschuwt voor het gevaar hiervan en neemt daarbij vooral de belangen van de kinderen in acht. „Bijna twee miljoen mensen in Aleppo zitten wederom zonder stromend water”, aldus Hanaa Singer van Unicef in gesprek met The Guardian. Ze legt uit dat als kinderen niet in hun behoefte aan water worden voorzien, ze ernstig risico lopen op het oplopen van ernstige ziektes.

Watervoorzieningen

„Het is noodzakelijk voor de gezondheid van de kinderen dat alle partijen in dit conflict stoppen met het aanvallen van de waterinfrastructuur”, waarschuwt Singer. Ook roept ze de partijen op om bepaalde belangrijke watervoorzieningen te laten repareren.

Ze doelt hiermee op het waterstation Bab al-Nayrab, dat vrijdag te lijden had onder de aanvallen. Of liever gezegd, de inwoners van de oostelijke gebieden van Aleppo hebben hieronder te lijden: 250.000 mensen zitten daar zonder water. Aan de westkant werd het Suleyman al-Halabi waterstation juist afgesloten.

Naast het ernstige tekort aan water, raken de luchtaanvallen op Aleppo de mensen ook direct. Er vielen de afgelopen dagen al tientallen doden en zaterdag verloren nog zeker 25 mensen het leven bij de bombardementen. Volgens hoofd civiele bescherming Ammar al Selmo zouden er in totaal ruim 100 doden gevallen zijn, dit vertelde hij aan Reuters. Veel gewonden komen onder het puin van gebouwen terecht, zo ook het kindje in onderstaande video, die er onder vandaan gehaald kon worden. Let op: de beelden kunnen schokkend zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=4ZWSmluCw10

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Watertekorten in Aleppo brengen kinderen in gevaar
Sluiten