Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 12 sep 2016 / 08:42 uur

Wapenstilstand Syrië: dan vallen er nog meer bommen

Maandagavond moet het in gaan, het staakt-het-vuren waar de Verenigde Staten en Rusland afgelopen week een deal over sloten. Maar o, ironie: het bestand leidt alleen maar tot meer bombardementen.

Elk akkoord in Syrië lijkt eerder een startschot te zijn voor nieuwe gevechten: als de wapens worden neergelegd, is dat immers de laatste kans om nog een paar straten in Aleppo te veroveren. De bombardementen waren de afgelopen uren dan ook extra bloedig: in de uren nadat de wapenstilstand werd aangekondigd, vielen er zeker honderd doden, meldt de BBC. Er vielen weer bommen in de stad Idlib, waar 60 doden vielen. In Aleppo vielen 45 doden, stellen activisten.

Tijdstip afspreken

Syrië is geen uitzondering: vrijwel elk bestand werkt zo. Toen in februari 2015 een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne werd afgekondigd, werd er ook nog flink gevochten. De rebellen probeerden toen nog snel een strategische stad in te nemen. Ook in bijvoorbeeld de Israëlisch-Libanese Oorlog in 2006 namen de gevechten toe in de dagen voordat de wapenstilstand in zou gaan.

Toch zijn er een paar dagen nodig om de gevechten te stoppen. Zeker in Syrië, dat een lappendeken is van allerlei verschillende groepjes met tegengestelde belangen. Je kunt daar niet van het ene op het andere moment de gevechten stoppen en daarom wordt een tijdstip afgesproken waarop iedereen de wapens moet neerleggen.

Deal op scherp

Bij dit akkoord ligt het nog ingewikkelder: het is gesloten tussen de Verenigde Staten en Rusland. De strijdende partijen zijn dus niet betrokken. Rusland wordt daarom geacht om op het regime van de Syrische president Bashar al-Assad in te praten. De Verenigde Staten moeten zorgen dat de groepen die zijn steunen, de wapens neerleggen.

Maar dat de gevechten in de dagen voor het bestand nog intenser worden, zet de deal op scherp. Activisten namen bloedige foto’s van de slachtoffers die bij de laatste bombardementen vielen. Dat kan er wel eens toe leiden dat de oppositiegroepen de wapens toch niet neerleggen. Dat zijn er nogal wat en als er maar een paar zijn die doorvechten kan dat de hele oorlog weer aanwakkeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wapenstilstand Syrië: dan vallen er nog meer bommen
Sluiten