Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 29 sep 2016 / 21:34 uur

Vrouwen opgelet: Zo herken je een hartaanval

Het is deze donderdag Dress Red Day. Deze dag is speciaal door de Hartstichting in het leven geroepen om aandacht te vragen voor hart-en vaatziekten bij vrouwen. Nog steeds zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Dit komt omdat de signalen bij vrouwen vaker over het hoofd worden gezien. Slechte zaak, want hierdoor overlijden veel vrouwen onverwacht. Metro zocht uit hoe je hart- en vaatziekten het best kunt herkennen.

Over de verschillen tussen mannen en vrouwen raken we niet uitgepraat. Vrouwen doen met gemak twee dingen tegelijk, terwijl mannen vaak net iets beter zijn in het lezen van kaarten. Op de lijst van verschillen staat helaas de sterfte aan hart-en vaatziekten hoog bovenaan. Volgens de Hartstichting overlijden er elke dag 56 vrouwen aan de gevolgen van hart-en vaatziekten, tegenover 49 mannen. Best zorgwekkend, aangezien hart- en vaatziekten vaak nog worden gezien als een mannenkwaal.

Man versus vrouw

Cardioloog Janneke Wittekoek is specialist op het gebied van vrouwen en hart- en vaatziekten en oprichter van HeartLife Klinieken. Ze legt uit dat het klachtenpatroon van hart- en vaatziekten, de diagnostiek en de behandeling vaak gebaseerd zijn op grote wetenschappelijke studies die veelal zijn gedaan bij mannen. Die kennis blijkt niet van toepassing te zijn op vrouwen. Het mannenhart is anders dan het vrouwenhart en daarom is er een verschil in symptomen en de uiting van klachten.

„Vrouwen wachten soms wel 2 jaar met een eerste bezoek aan de huisarts, terwijl ondertussen de risico’s groter worden op een hartinfarct of beroerte. Dat is veel te lang! Daarom is het belangrijk signalen op tijd leren herkennen”, vertelt Wittekoek aan Metro. Terwijl mannen naar de huisarts gaan omdat ze een krampende of drukkende pijn op de borst hebben, komen vrouwen vaak veel te laat met klachten als vermoeidheid, kortademigheid of rugpijn. Ook worden soms ten onrechte mogelijke signalen voor hart-en vaatziekten afgedaan als overgangsklachten op (pre)menstruele klachten.

Kom in actie

„Het is belangrijk om signalen op tijd te herkennen, want 80 procent van de hart- en vaatziekten is te voorkomen”, zegt de cardioloog. Maar hoe kom je in actie en hoe herken je op tijd de signalen van een hartaanval? Het bekendste symptoom van een hartaanval is een drukkende pijn op de borst, maar omdat deze kan ontbreken bij vrouwen, herkennen zij een hartaanval vaak niet op tijd. Dat terwijl elke seconde telt. De volgende klachten kunnen, zeker ook bij vrouwen, eveneens symptomen zijn van een hartaanval:

– extreme vermoeidheid
– kortademigheid
– drukkende pijn op de borst die kan uitstralen naar hals, bovenarmen, kaak, rug of zelfs de maagstreek
– pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
– pijn tussen de schouderbladen
– zweten en griepachtige verschijnselen
– duizeligheid
– misselijkheid en braken
– angstig of onrustig gevoel, snelle ademhaling

Wanneer de voor vrouwen specifieke symptomen beter bekend zijn, kunnen er veel levens worden gered.

https://twitter.com/huisarts/status/781436249756151808

Ken je getallen

„Breng je risicoprofiel in kaart, ken je getallen en ja, ik blijf het zeggen, kies voor gezond eten en voldoende beweging”, zegt Wittekoek. Benieuwd hoe het met jouw gezondheid staat? Dan is het handig om je getallen te kennen. Check je BMI, gewicht, cholesterol en bloeddruk. Heb je een cholesterolwaarde van onder de 5, dan is het oké. Een waarde boven de 5 is verhoogd.
De streefwaarde voor de juiste bloeddruk voor volwassenen tot 80 jaar is een waarde onder de 140/90 mmHg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouwen opgelet: Zo herken je een hartaanval
Sluiten