Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 7 sep 2016 / 08:20 uur

Vreemden groeten is netjes, maar kies je momenten

Haije. Moi. Hoi. Het zijn slechts enkele Nederlandstalige begroetingen waarmee je vreemden op straat zou kunnen verblijden. Waarom doen we dat dan niet? 80 procent van de Metrolezers zegt vreemden ’meestal te begroeten op straat’. Maar hoe vaak maak jij dat daadwerkelijk mee? En is dat wel normaal?

Het gebeurt niet vaak meer, zegt etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo van Het Etiquette Bureau. „Deze etiquette is anno 2016 komen te vervallen. Ik vind dat wel een tekortkoming. Een beetje spontaniteit mag toch wel.”

Vroeger waren de etiquetteregels strikter en werd er verwacht dat je passanten groette of opstond voor ouderen. „Dat zijn we helemaal vergeten. Nu zijn we veel meer op onszelf. Individueler. Lopen rond met onze neus in mobieltjes. Het groeten heeft zich aangepast aan de tijdsgeest.”

Kanttekening

En dat vindt Van Leggelo jammer. Maar met een kanttekening. Zomaar iedereen begroeten op straat is namelijk ook een beetje raar. „Je moet wel je momenten kiezen. Bijvoorbeeld als iemand je recht aankijkt, dan knik je even. Of als je een winkel binnenloopt, dan zeg je gedag. En hoe vreemd is het wel niet om een lift met tien mensen er in stil binnen te lopen? Dat is niet netjes. Je kunt wel uitstralen dat je geen gesprek wilt.”

Positief verrast

De 9-jarige Yens die iedereen bij een ijssalon begroet en waar Metro maandag over schreef, ontvangt verbaasde, maar ook positief verraste blikken van zijn toehoorders. Van Leggelo zou bij hem op de laatste wijze hebben gereageerd. „Maar als dit jongetje straks 45 jaar is en nog steeds hallo roept tegen jonge meisjes of oudere vrouwen, dan is dat raar. Mensen zijn tegenwoordig meer op hun hoede en zich bewust van wat er zich afspeelt in de maatschappij. Als een man een vrouw op straat zomaar begroet, dan denkt ze snel: wat wil hij van me? Terwijl hij er misschien niets mee bedoelt.”

Goedemorgen ! (Het kan nog net😉) Ik heb een kind dat nogal van beleefdheden houdt. Ik hoor hem regelmatig mensen…

Gepostet von Moeder enzo am Samstag, 3. September 2016

Op de juiste momenten iemand begroeten, is dus essentieel. En op de juiste plek ook. „In Brabant gaat het er wat spontaner aan toe en is gedag zeggen normaler. In steden in het westen zijn mensen wat terughoudender. De kans dat je iemand nog eens tegen kan komen, speelt hierbij een rol. Als je weet dat je diegene nooit meer ziet, groet je minder snel. Maar vergeet niet: je weet nooit wanneer je iemand toch weer tegen kunt komen. Als je gedag zegt, laat je een betere indruk achter.”

Geen hokjes

Maar wat iemand niets terug zegt? Wees dan niet gepikeerd. „Je weet nooit in wat voor gemoedstoestand iemand verkeert. Dat kun je van buiten niet zien. Plaats diegene dus niet meteen in een hokje. Pas als iemand drie keer niets terug zegt, weet je dat je genegeerd wordt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vreemden groeten is netjes, maar kies je momenten
Sluiten