Job Halkes
Job Halkes Nieuws 22 sep 2016 / 15:08 uur

Fietsen naar brugklas bijna zo link als motorrijden

Even je smartphone pakken op de fiets. Voor veel jongeren is dat de gewoonste zaak van de wereld, maar daardoor vallen er jaarlijks wel veel slachtoffers. Een op de vijf verkeersongevallen onder jongeren wordt volgens onderzoek veroorzaakt door smartphonegebruik.

„Alleen motorrijders hebben meer kans op een ongeval dan brugklassers. Dat komt omdat ze de weg nog niet zo goed weten, graag naast elkaar fietsen en de smartphone gebruiken. Alle zintuigen die je nodig hebt in het verkeer, worden opgeëist door de smartphone”, zegt directeur Felix Cohen van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Onweerstaanbaar piepje

Met de speciale Virtual Realitygame ‘Beat the Street’ van VVN en Samsung moeten jongeren zich meer bewust gaan worden van de gevaren op de weg. „Zo’n piepje van je telefoon van een nieuw bericht is onweerstaanbaar, maar realiseer je dat het best gevaarlijk is”, vertelt Cohen. Hij mocht donderdagochtend een groep van dertig brugklassers op Het Nieuwe IJssel College in Capelle aan den IJssel toespreken.

VVN en Samsung bedachten een Virtual Realitygame. Met dit spel maken scholieren levensechte dingen mee die in het verkeer kunnen gebeuren. „Op deze manier ervaren ze via VR wat de gevaren zijn”, aldus Menno van den Berg, Corporate Mobile Vice President van Samsung. „Wij willen een rol spelen in het zo veilig mogelijk naar school laten gaan van kinderen. En zo’n VR-bril is een fantastisch educatief middel om dingen uit te leggen. De komende tijd gaan we langs meer scholen met de game en het spel is binnenkort te downloaden.”

Mooi hulpmiddel

Voor Bram van Welie, directeur van Het Nieuwe IJssel College, is het verkeer een grote zorg. „Gelukkig hebben we geen ernstige ongevallen gehad de laatste tijd, maar ik zie de gevaren hier op de weg wel. Het naast elkaar fietsen, even de mail checken of zelfs huiswerk maken op de fiets.” De school doet er van alles aan om de brugklassers weerbaarder te maken in het verkeer, maar een VR-game is wat hem betreft een enorm hulpmiddel. „Theorie is nuttig, maar nu ervaren ze echt hoe het gaat.”

Bekijk hier een filmpje van de jongeren met de VR-bril:

Wat vinden de scholieren van de game?

Mathijs den Ouden (12)

De game is heel erg cool. Ik ben er zeker wat wijzer van geworden, want met scooters en auto’s heb je snel een botsing. Zelf gebruik ik af en toe de telefoon op de fiets, al heb ik internet uitstaan.

Wessel Kool (12)

Ik vind de game leuk, al is het wel gek omdat je jezelf niet ziet. Maar dit is wel leuker dan het leren uit een boekje. Zelf gebruik ik de telefoon meestal niet op de fiets, maar ik zie het anderen wel doen.

Anouk Hoitink (12)

Deze game is echt een hele leuke ervaring. Zelf heb ik gelukkig nog niets meegemaakt, maar ik weet nu dat ik goed moet opletten. Ik gebruik mijn telefoon wel op de fiets, maar ik moet meestal rechtdoor.

Robin Vrolijk (12)

Het is leuk om te zien en ervaren wat er kan gebeuren. Ik ben zelf aangereden door een scooter en heb mijn arm gekneusd. Ik lette wel op, maar de scooterrijder niet. Soms kijk ik op de fiets op mijn mobiel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Fietsen naar brugklas bijna zo link als motorrijden
Sluiten