Metro
Metro Nieuws 19 sep 2016 / 09:47 uur

Boerkiniverbod in Frankrijk gaat niet door

De Franse Raad van State heeft een voorlopige streep gezet door het boerkiniverbod in het plaatsje Villeneuve-Loubet. Het gaat om een voorlopig besluit, dat de Raad van State in staat stelt de tijd te nemen om tot een grondiger oordeel te komen.

De Franse Liga voor de Mensenrechten had protest aangetekend tegen het verbod in Villeneuve-Loubet. De Conseil d’Etat noemt het verbod ‘een ernstige, en duidelijk illegale schending van fundamentele vrijheden, de vrijheid van religie en individuele vrijheden’.

Ook zij zagen de beelden die werden verspreid op sociale media, van een vrouw die zich van de politie op het strand moet uitkleden. Deze beelden zorgden werkelijk voor een storm aan kritiek.

Volgens hoge officieren in Nice zou de vrouw niet gedwongen zijn haar kleding uit te trekken. De vrouw zou simpelweg haar badpak hebben laten zien aan de mannen, die ze over een legging droeg. Daarom trok ze haar tuniek uit.

Manuel Valls

Premier Manuel Valls veroordeelt elke ‘stigmatisering’ van moslims, maar stelt dat de boerkini ‘een politiek teken van religieus bekeren’ is. Hij wil moslims juist beschermen tegen discriminatie. Toch vindt hij het verbod op boerkini’s noodzakelijk om de ‘publieke orde’ te handhaven.

Nodig, toegestaan, proportioneel

Maandag oordeelde een rechtbank in Nice nog dat het verbod ‘nodig, toegestaan en proportioneel’ is. Dit om de publieke orde niet te verstoren, zoals toen er een aanslag werd gepleegd met een truck in die stad.

De boerkini zou ‘aansprakelijk zijn te beledigen’ volgens de rechtbank. Het zou verschillende mensen met andere geloofsovertuigingen kunnen storen. Ook kan de lichaamsbedekking als provocerend worden gezien, voegde de rechtbank daaraan toe.

Vage bewoording

Het woord ‘boerkini’ wordt echter nooit letterlijk genoemd in deze zaken, het gaat over bedekkende kleding die het lichaam vanaf het haar tot de tenen bedekt en alleen het gezicht vrij laat. Deze vage bewoording alleen al zorgt voor verwarring in de rechtszaak.

In een dertigtal andere Franse gemeenten zijn vergelijkbare verboden ingesteld. Die blijven voorlopig van kracht, totdat die ook worden aangevochten bij de rechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Boerkiniverbod in Frankrijk gaat niet door
Sluiten