Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 7 sep 2016 / 14:48 uur

Vliegtuig landt in Melbourne in plaats van Maleisië

Het was de bedoeling dat de Airbus A330 vanuit Sydney 6611 kilometer verderop zou landen in Kuala Lumpur. In plaats van de hoofdstad van Maleisië kwam het vliegtuig echter een aantal uur later aan in Melbourne. Dit bleek het gevolg van een hele reeks aan fouten van de piloot.

Een vliegreis van Sydney naar Kuala Lumpur zou normaal gesproken ongeveer negen uur duren. De bemanning keek dan ook raar op toen de vlucht binnen een paar uur op de grond stond. Wat bleek? Er was maar 722 kilometer afgelegd naar Melbourne doordat de piloot de verkeerde lengtegraden had ingevoerd.

Verkeerde coördinaten

Volgens een onderzoek van de Australische overheid begonnen de problemen toen de oorbescherming van de gezagvoerder niet aanwezig was en hij van taken ruilde met de eerste officier. Normaliter zou de gezagvoerder de externe inspectie van het vliegtuig uitvoeren, terwijl de eerste officier in de cockpit zou blijven. Het invoeren van de coördinaten was een van zijn werkzaamheden.

De gezagvoerder kopieerde handmatig de coördinaten die werden afgebeeld op een bord buiten het raam van de cockpit, en een analyse laat zien dat hierbij een ‘data entry error’ optrad. In plaats van 151° 9.8’ oost, gaf de pilot 15° 19.8’ op. „Dit resulteerde in een positionele fout van 11.000 kilometer, die op een negatieve manier de navigatiesystemen van het vliegtuig en sommige waarschuwingssystemen beïnvloedde”, aldus het rapport.

Reeks aan fouten

Het onderzoek laat zien dat de bemanning niet alleen de mist in was gegaan bij de invoer, maar ook daarna vele kansen misliep om de fout te herstellen. Meerdere waarschuwingssignalen werden genegeerd door de bemanning en volgens een van de piloten was een van de indicaties te snel van het beeld verdwenen. Bovendien leken zich geen problemen voor te doen op de startbaan.

Pas toen de automatische piloot werd ingeschakeld, en het vliegtuig een andere route aannam, had de bemanningsleden door dat ze de verkeerde kant op vlogen. Omdat de weersomstandigheden verslechterd waren, was het echter niet meer mogelijk om terug naar Sydney te vliegen. Daarom werd er uiteindelijk geland in Melbourne.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vliegtuig landt in Melbourne in plaats van Maleisië
Sluiten