Steven Musch
Steven Musch Nieuws 28 sep 2016 / 13:46 uur

Video: Meisje (9) spreekt stadsbestuur Charlotte toe

Het 9-jarige Amerikaanse meisje Zianna Oliphant heeft wereldwijd veel emotie opgeroepen met een toespraak tegenover het stadsbestuur van Charlotte. Daar vonden de afgelopen dagen hevige rellen plaats, nadat de Afro-Amerikaanse Keith Scott werd neergeschoten door de politie. „Het is een schande dat onze vaders en moeders vermoord worden en we ze niet eens meer kunnen zien", zegt het meisje volledig in tranen.

„Wij zijn zwarte mensen en het zou niet nodig moeten zijn dat we protesteren omdat jullie ons slecht behandelen. We doen dit, omdat we rechten nodig hebben. Ik ben geboren en opgegroeid in Charlotte en ik voelde me nooit eerder zoals nu. Ik kan er niet tegen hoe we behandeld worden. Het is een schande dat onze vaders en moeders vermoord worden en we ze niet eens meer kunnen zien. Het is een schande dat we naar hun begraafplaatsen moeten gaan om ze te begraven. En dat we in tranen zijn, terwijl dat niet zou moeten. We hebben onze vaders en moeders nodig."

Het stadhuis was afgeladen met demonstranten die kritiek uitten op de manier waarop het stadsbestuur is omgegaan met de dood van de Afro-Amerikaanse Keith Scott, die vorige week werd geraakt door een politiekogel en overleed. Afgelopen weekend vonden er als gevolg daarvan drie dagen lang rellen plaats in Charlotte. Er werden winkels gesloopt en de politie werd bekogeld met stenen en flessen. Tientallen burgers en agenten raakten gewond en meer dan vijftig mensen werden gearresteerd.

https://www.youtube.com/watch?v=HH6pPcxIQVM

Racisme

Eerder dit jaar ontstonden er na politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse bevolking ook al rellen in: Los Angeles, Dallas, Chicago, Ferguson, Missouri, Baltimore, Tulsa en Milwauke. De spanningen in Amerika lijken steeds hoger op te lopen, met als positief effect dat er steeds meer discussie ontstaat over Artikel 2 van de Amerikaanse grondwet ‘Het recht om wapens te mogen dragen’, de achtergestelde positie van zwarte Amerikanen, hervormingen binnen het politieapparaat en het aanhoudende racisme in de Verenigde Staten. Maar heel veel hebben de zwarte Amerikanen daar vooralsnog niet aan. Er heerst veel onvrede en woede.

De Britse krant The Guardian houdt een database bij over het politiegeweld in de VS en het aantal mensen doodgeschoten door de politie. de teller staat dit jaar alleen al op 800. Dat zijn bijna drie mensen per dag. Van die 800 mensen waren 196 zwart of Afro-Amerikaans en er zitten 130 mensen met een latino achtergrond tussen. 392 slachtoffers zijn witte Amerikanen. Echter daarbij moet ook worden meegenomen dat er veel meer witte Amerikanen zijn.

Onderzoek laat zien dat zwarte Amerikanen vaker worden aangehouden dan witte Amerikanen en daardoor procentueel gezien ook vaker het slachtoffer worden van politiegeweld. Dat bleek ook afgelopen dinsdag weer, toen een man in Californië werd doodgeschoten door de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Video: Meisje (9) spreekt stadsbestuur Charlotte toe
Sluiten