Steven Musch
Steven Musch Nieuws 27 sep 2016 / 14:54 uur

Video: Boris Johnson prijst Turkije om ‘wasmachines’

De gloednieuwe en omstreden Britse minister van buitenlandse zaken, Boris Johnson, heeft Turkije tijdens zijn bezoek aan Ankara geprezen vanwege de ‘goed functionerende Turkse wasmachines’. Dit in een soort sullige poging om het ijs te breken, door de sterke handelsrelaties tussen Groot-Brittanië en Turkije te benadrukken, en daarmee de relatie met Ankara te verbeteren.

Beledigende limerick

Johnson had het eerder flink verpest bij veel Turken. Nadat de Duitse cabaretier Jan Böhmermann in een sketch Erdogan had ‘beledigd’, schreef het Britse blad Spectator een poëziewedstrijd uit om Erdogan nog verder op de hak te nemen. Johnson won die wedstrijd met een limerick waarin president Erdogan seks had met een geit. Ook noemde Johnson hem in dat gedicht een ‘rukker’. Uiteraard was de Turkse president hier niet erg over te spreken.

Destijds was Johnson nog de burgemeester van Londen, maar voerde hij wel al stevig campagne voor de Brexit. Inmiddels heeft de nieuwe premier Theresa May Johson aangewezen als de nieuwe minister van buitenlandse zaken. Binnen die context was hij maandag en dinsdag op bezoek in Turkije. Tijdens de eerste ontmoeting in Turkije probeerde hij vooral de handelsbetrekkingen tussen de twee landen te benadrukken. „Wij zijn blij dat Groot-Brittannië een van de grootste ontvangers van Turkse goederen is”, zei Johnson. „Zo ben ik zelf eigenaar van een heel goed werkende Turkse wasmachine.”

De limerick over Erdogan kwam geheel niet ter sprake. Johnson staat niet bekend om zijn uitstekende kwaliteiten als diplomaat. Gedurende zijn tijd als burgemeester beledigde hij wel meer staatshoofden, waaronder Obama en Poetin. Die laatste vergeleek hij met de huiself Dobby uit Harry Potter. Ook Hillary Clinton en Trump kregen persoonlijke beledigingen toegeworpen, evenals een hele serie landen en steden, waaronder ook Amsterdam. CNN maakte zelfs een kaart van de landen die Johnson beledigd heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Video: Boris Johnson prijst Turkije om ‘wasmachines’
Sluiten