Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 30 sep 2016 / 07:53 uur

Verschil tussen jouw loon en dat van je baas groter

Heb jij het idee dat het salaris van jouw baas blijft groeien terwijl je zelf niet erg veel meer verdient? Dat kan kloppen. Het verschil tussen topsalarissen en het salaris van een doorsnee werknemer is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid.

Bij de duizend grootste bedrijven van Nederland verdienden topverdieners vorig jaar 6,1 keer meer dan de gemiddelde werknemer met een full-timebaan. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2010 was de zogenoemde loonkloof tussen de vijf grootverdieners per bedrijf en de gewone werknemer nog 5,5.

Het brutoloon van topverdieners steeg de afgelopen vijf jaar met 22 procent naar 252.000 euro per jaar. Dat is een stuk meer dan het gemiddelde cao-loon bij een full-timebaan: dat steeg in dezelfde periode met zes procent naar 50.000 euro.

Financiële sector

In de financiële dienstverlening is de kloof tussen de top van het bedrijf en de mensen op de vloer het grootst. Grootverdieners kregen in deze sector ruim dertien keer meer salaris dan het gemiddelde loon van werknemers. Het klinkt gek, maar dit is een vooruitgang. Het verschil is namelijk kleiner dan in 2010: toen verdienden grootverdieners zestien keer meer.

Ook in de handel, informatie en communicatie is volgens het CBS het verschil relatief groot. In het onderwijs, de zorg en het openbaar bestuur is de loonkloof het kleinst. Dit komt vooral door de Wet normering topinkomens, die grenzen stelt aan de hoogte van beloningen.

‘Fatsoenlijke verhouding zoek’

Volgens FNV-bestuurder Mariëtte Patijn blijkt uit de cijfers dat „elk moreel besef en elk gevoel voor fatsoenlijke verhoudingen” zoek is. De kloof tast volgens haar het vertrouwen van mensen in de samenleving en economie aan. „Werkenden moeten weer een eerlijk deel van de koek krijgen in de vorm van een flinke loonsverhoging, in ieder geval gelijk aan die van de top”, aldus Patijn tegen ANP.

Ook minister Dijsselbloem van Financiën klaagde onlangs over de ‘opmars’ van de topsalarissen in het bedrijfsleven. „Deze ontwikkelingen zijn niet verantwoorden in jaren waarin het inkomen van veel mensen onder druk heeft gestaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verschil tussen jouw loon en dat van je baas groter
Sluiten