Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 3 sep 2016 / 07:21 uur

IJslandse vulkaan erg actief: uitbarsting op de loer

IJslandse wetenschappers staan op scherp: ze houden vulkaan Katla nauwlettend in de gaten. De activiteit van de vulkaan nam vorige week flink toe, volgens geologen moeten we er rekening mee houden dat hij elk moment kan uitbarsten.

Het is niet de vraag of de 1450 meter hoge vulkaan Katla uitbarst, maar wanneer, schrijft het IJslands Meteorologisch Instituut. In de zomer is er altijd verhoogde activiteit onder de vulkaan. Maar vorige week waren er twee aardbevingen met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter, de zwaarste sinds 1977. Daarop volgde een reeks van meer dan honderd kleine aardschokken.

Door deze zware bevingen denken de geologen niet per se dat de vulkaan direct zal uitbarsten, maar de kans is wel aanwezig. Daarom houden ze Katla, een van de actiefste vulkanen van IJsland, 24 uur per dag in de gaten. Zo kan iedereen op tijd worden gewaarschuwd als de vulkaan ineens lava begint te spuwen.

Vliegverkeer in de problemen

Mocht het tot een uitbarsting komen, dan zorgt dat voor grote problemen voor het vliegverkeer boven Europa. In 2010 verstoorde een uitbarsting van vulkaan Eyjafjallajökull, de kleinere buurman van Katla, het luchtverkeer. Er kwamen grote hoeveelheden as uit de vulkaan waardoor vliegen boven grote delen van Europa te gevaarlijk was. Katla is tien keer krachtiger dan Eyjafjallajökull, bij een uitbarsting kan dus veel meer as vrijkomen.

De laatste uitbarsting van Katla was in 1918, meestal barst de vulkaan een keer in de 40 tot 80 jaar uit. In het gebied rondom de vulkaan ligt alleen een klein dorpje: Vik. Er is een evacuatieplan voor het dorp opgesteld voor als de bewoners hals over kop moeten vertrekken.

Toch vormt de uitbarsting ook een gevaar voor andere IJslanders. De vulkaan ligt namelijk onder een gletsjer, een eruptie veroorzaakt daarom een grote vloedgolf van water van de gesmolten ijskap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
IJslandse vulkaan erg actief: uitbarsting op de loer
Sluiten