Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 8 sep 2016 / 18:08 uur

Vergeet Gulen, Erdogan richt vizier weer op Koerden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was de afgelopen maanden druk met het bestrijden van de plegers van de coup. Maar waar hij het eerst voorzien had op de aanhangers van Fethullah Gulen – verdacht van beramen van de coup – richt Erdogan zijn vizier nu weer op de Koerden: hij kondigt de grootste militaire actie tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK ooit aan.

Het regende arrestaties en ontslagen de afgelopen maanden in Turkije. De maatregelen voelden regelmatig wat banaal aan: wat hadden de 94 voetbalscheidsrechters die op straat werden gezet te maken met de coup?

Zuivering onder Koerden

Erdogan trekt het strenge zuiveringsbeleid verder door: ook de Koerden moeten er nu aan geloven, hoewel die met de coup niets te maken hadden. 11.500 leerkrachten zijn geschorst omdat ze banden zouden hebben met de PKK, zo meldt persbureau AFP. Twee burgemeesters, die democratisch werden verkozen, zijn vervangen voor functionarissen die op de hand van Erdogan zijn.

De ontslagen gaan gepaard met een enorme militaire operatie. De afgelopen weken werden meerdere aanslagen gepleegd door de PKK, onder meer op een politiebureau waarbij elf doden vielen. Dat was mogelijk een reactie op het grondoffensief dat de Turken in Syrië zijn begonnen.

Koerden in Syrië

Turkije zegt dat het IS van de grens wil houden, en daarom met tanks Syrië is binnengetrokken. Maar de Turkse overheid geeft ook toe dat zij wil voorkomen dat de Koerdische militie YPG een nog groter grondgebied in handen krijgt.

De Turken eisen dat de YPG zich terugtrekt ten oosten van de Eufraat, wat zou willen zeggen dat de Koerdische militie onder meer de stad Manbij moet opgeven, waar hard om is gevochten. De Koerdische militie heeft zich echter rond Manbij ingegraven, in plaats van zich terug te trekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vergeet Gulen, Erdogan richt vizier weer op Koerden
Sluiten