Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 26 sep 2016 / 14:53 uur

Venetië heeft het gehad met enorme cruiseschepen

De bewoners van Venetië zijn ze zat: de enorme cruiseschepen die dagelijks in Venetië aanmeren. Zo’n tweeduizend Venetianen gingen daarom afgelopen weekend met kleine bootjes het water op, om te voorkomen dat verschillende schepen aan konden meren.

De inwoners van de Italiaanse stad maken zich zorgen over de drommen toeristen die Venetië opzoeken. In het hoogseizoen komen 30.000 toeristen met een cruiseschip naar Venetië. Enorme aantallen voor een stad die slechts 55.000 inwoners telt. Daar komen dan nog eens tienduizenden toeristen die op een andere manier naar de stad komen bovenop.

Afgeladen

De demonstranten vinden dat de toeristen de stad kapotmaken, zowel het milieu als de cultuur van Venetië. De nauwe straatjes zijn dan afgeladen, waardoor de normale bewoners zich nauwelijks door hun stad kunnen verplaatsen. Unesco concludeerde eerder ook al dat er veel te veel toeristen in Venetië zijn en dat de balans totaal is verstoord.

Het is niet de eerste keer dat de Venetianen protesteren: in augustus werden er al posters in de stad opgehangen, waarop stond: „Toeristen, ga weg! Jullie verpesten de stad!” In 2013 probeerden demonstranten te voorkomen dat cruiseschepen de stad in konden varen door een levende ketting van zwemmers te maken.

Varen langs het San Marcoplein

De enorme cruiseschepen zijn de grootste frustratie: zij voeren ook over het Giudecca Kanaal, langs het beroemde San Marcoplein. De Venetianen stellen dat het kanaal veel te nauw is voor de enorme schepen, en dat ze grote schade aanrichten.

In 2014 nam het gemeentebestuur een wet aan waarin het grote cruiseschepen werd verboden om door het Giudecca Kanaal te varen. Maar dat werd later teruggedraaid door de Italiaanse autoriteiten. Tot grote woede van de Venetianen.

De eigenaren van de cruiseschepen zijn het niet met de kritiek eens: zij zeggen dat de schepen nauwelijks schade aanrichten en de toeristen voor inkomsten voor duizenden gezinnen zorgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Venetië heeft het gehad met enorme cruiseschepen
Sluiten