Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 29 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Pilsje in kantine duurder door geldzorgen sportclubs

Sportclubs in ons land hebben het zwaar. Ze hebben steeds meer moeite om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Dat levert onder meer achterstallig onderhoud aan kleedlokalen, koude douches en beknibbeling op trainers en materiaal op.

Ongeveer 40 procent van de sportverenigingen verkeert in financiële moeilijkheden, zo blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond. Daarmee groeit het aantal sportclubs dat in de problemen komt hard, want bij een vergelijkbaar onderzoek in 2014 was dit nog 36%.

Kantineprijzen omhoog

De leden van de clubs merken ook steeds vaker de gevolgen van de financiële problemen bij hun club. Kantineprijzen en contributies moeten worden verhoogd of trainingen worden geschrapt. In 2014 moest 24 procent van de clubs bezuinigen op de uitgaven, nu is dat zelfs al bij 26 procent van de sportverenigingen het geval. Bij 14 procent van de clubs leven wel financiële zorgen, maar daar is nog geen actie ondernomen.

Sportclubs in het zuiden van het land hebben het vaakst financiële zorgen, 39 procent moet daar nu al bezuinigen om het hoofd boven water te houden. Ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en in de rest van het westen nam het aantal sportclubs met geldzorgen toe. Sportclubs in het noorden en oosten van het land volgen deze trend juist niet.

Energiekosten

Een grote kostenpost voor sportclubs zijn de energiekosten. Een gemiddelde club is 10.000 tot 20.000 euro per jaar kwijt aan gas en licht. Opvallend is dat de clubs zelf hun energieverbruik veel lager inschatten. Gemiddeld genomen dénken zij 6.650 euro per jaar kwijt te zijn.

Roos ten Hove, projectmanager sponsoring bij Nuon, denkt dat er veel te winnen is voor sportclubs, wanneer ze bewuster omgaan met energie. „Clubs zijn veel meer geld kwijt aan energie dan ze denken, wel twee tot drie keer zoveel. Maar de energierekening kan bij veel sportverenigingen fors omlaag, wanneer ze actief inzetten op energiebesparing en duurzame energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook behoorlijk in de maandelijkse vaste lasten.”

Oude verwarming

Veel leden wijten energieverspilling van hun club aan bijvoorbeeld slecht geïsoleerde kantines en kleedkamers en verouderde verwarmingsinstallaties. Sportclubs in de grote steden en het zuiden van het land verspillen de meeste energie. Clubs in de regio oost scoren het minst slecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pilsje in kantine duurder door geldzorgen sportclubs
Sluiten