Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 2 sep 2016 / 10:36 uur

Veel brokken in verkeer in eerste weken na vakantie

De vakantie is na het weekend toch echt overal ten einde en dat betekent oppassen in het verkeer. Automobilisten zijn lang niet allemaal goed voorbereid op de hordes kinderen die over straat gaan.

In de eerste weken na de zomervakantie vinden er dan ook ruim 30 procent meer ongevallen plaats dan in de rest van het jaar. Veilig Verkeer Nederland start daarom de campagne De Scholen zijn weer begonnen. Brugklassers zullen aan weggebruikers uitleggen waarom ze extra alert moeten zijn in het verkeer.

Deze actie is nog steeds nodig omdat uit onderzoek is gebleken dat in de eerste weken van het schooljaar veel ongevallen gebeuren met 12-en 13-jarige scholieren. Directeur van Veilig Verkeer Nederland, Felix Cohen weet wel waar dat aan ligt:

Veel nieuwe kinderen

„Na de zomervakantie zijn er ieder jaar weer veel nieuwe kinderen op de schoolroute. Automobilisten moeten dan altijd weer even gewaarschuwd worden om extra op te letten omdat kinderen in grote groepen, lopend en op de fiets op weg zijn naar school. Er zijn veel nieuwe kinderen op de schoolroute en ook veel onervaren fietsers. Onze campagnespandoeken zijn in deze periode daarom in 86 procent van de gemeenten in Nederland nadrukkelijk zichtbaar boven de straten.”

Vooral de brugklassers gaan na de zomervakantie vaak voor het eerst een nieuwe, voor hen onbekende, route fietsen. Met name op gevaarlijke kruispunten levert dit problemen op. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat in 2015 in de weken vlak na de zomervakantie sprake was van een stijging van het aantal schadeclaims na aanrijdingen van 211 naar 280 per week.

Brugklassers leggen aan weggebruikers uit waarom ze extra moeten opletten in het verkeer tijdens de eerste weken na de schoolvakantie.

„Deze stijging verdient aandacht, het gaat immers om de verkeersveiligheid van schoolgaande kinderen”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Veel brokken in verkeer in eerste weken na vakantie
Sluiten