Steven Musch
Steven Musch Nieuws 21 sep 2016 / 19:40 uur

Meerderheid Kamer wil af van majesteitsschennis

‘Fuck de koning of koningin’ zeggen moet niet meer verboden zijn. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maakte woensdag bekend dat de VVD het voorstel van D66 steunt om het verbod op majesteitsschennis en de belediging van bevriende staatshoofden te schrappen. Daarmee is voor het eerst een meerderheid in de Kamer voor het schrappen van het verbod op majesteitsschennis.

Mensen die de koning beledigen kunnen maximaal vijf jaar celstraf krijgen en hun kiesrecht verliezen. Voor belediging van de koningin of de vermoedelijke troonopvolger staat maximaal vier jaar cel, zo staat in de artikelen 111 en 112 van het Wetboek van Strafrecht. Dat terwijl op het beledigen van iedere andere Nederlander maar 3 maanden celstraf staat. De gedachte achter de wet die stamt uit 1881 was dat de koning op meer bescherming moet kunnen rekenen dan anderen.

‘Niet meer van deze tijd’

D66-Kamerlid Kees Verhoeven liet eerder al weten dat hij de wet ‘niet meer van deze tijd’ vindt. VVD’er Zijlstra sloot zich daar woensdag bij aan. Verhoeven noemt het volgens persbureau ANP „goed dat de VVD nu ook kleur bekent”.

Het verbod op majesteitsschennis is de afgelopen jaren nog regelmatig toegepast. Zo kreeg een man uit Kampen in juli van dit jaar nog een celstraf van dertig dagen voor het beledigen van koning Willem-Alexander. Vorig jaar schreeuwde demonstrant Abulkasim Al-Jaberi ‘Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis’ tijdens een protest tegen Zwart Piet. Hij werd opgepakt en het Openbaar Ministerie (OM) legde hem een boete van 500 euro op.

‘Alsof je tegen een grote rijksdaalder spuit’

Veel mensen zullen bij majesteitsschennis denken aan de sketch van cabaretier Hans Teeuwen uit de voorstelling Industry of Love (2004), waarbij hij doet alsof hij seks heeft met koningin Beatrix. „Dat is net alsof je tegen een hele grote rijksdaalder aan spuit.”

Wat Teeuwen deed als cabaretier mag echter wel. Als het de kunsten betreft, zoals cabaret en cartoons, mag er namelijk meer. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de filmpjes van Lucky TV van De Wereld Draait Door. Maar de vrijheid van meningsuiting geldt toch ook gewoon voor anderen, zou je denken. Nee is het antwoord. Het verbod op majesteitsschennis weegt vaak zwaarder, zo bewijst een aantal zaken uit het verleden.

‘Weg met de monarchie’

In juli 2007 werd de dakloze Regillio A. veroordeeld tot een boete van 400 euro en zeven dagen cel omdat hij koningin Beatrix en een politieagent had uitgemaakt voor ‘hoer’. Arie R. werd datzelfde jaar veroordeeld tot vier maanden cel omdat hij de koningin een ‘kankerhoer’ noemde en haar ‘een kogel door haar kop’ toewenste.

Een ander bekend voorbeeld dat veel ophef veroorzaakte was toen studente Joanna in 2013 de koning opwachtte bij het Beatrixtheater in Utrecht met een kartonnen bord waar de tekst ‘Weg met de monarchie, het is 2013’ op stond. Ze werd direct door de politie verwijderd, wat volgens Willem-Alexander ‘een foutje’ van de desbetreffende agenten was. „Protesteren vind ik absoluut geen probleem”, zei hij in een reactie tegen de NOS.

Ook een tekening van Aat Veldhoen zorgde in 1975 voor veel ophef. Op de cartoon is Juliana te zien die een orgie heeft met onder andere toenmalig premier Joop den Uyl.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er tussen 2010 en 2013 vijf mensen zijn veroordeeld voor majesteitsschennis, waaronder een zwakbegaafde man die (in 2012) 80 uur werkstraf en 90 dagen cel, waarvan 77 voorwaardelijk, kreeg opgelegd omdat hij Beatrix naar de hel wenste.

‘Einde aan uitzonderingspositie’

Als het aan D66’er Verhoeven ligt zijn dit soort dingen binnenkort verleden tijd. Het wetsvoorstel van D66 ligt nu klaar voor behandeling in de Tweede Kamer. „Met de VVD is er nu een ruime meerderheid om een einde te maken aan deze uitzonderingspositie, waarbij op belediging van een staatshoofd een zwaardere straf staat dan op belediging van een politieman of ambulancebroeder", aldus Verhoeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerderheid Kamer wil af van majesteitsschennis
Sluiten