Metro
Metro Nieuws 16 sep 2016 / 19:25 uur

Turkije vraagt uitlevering Gülen-aanhanger

Turkije heeft Nederland om de uitlevering gevraagd van iemand die lid zou zijn van de Gülen-beweging. Dat schrijft het kabinet vrijdag in antwoord op vragen van het CDA. Het verzoek heeft betrekking op feiten die plaatsvonden voor de couppoging van 15 juli.

Verdere mededelingen worden niet gedaan. De regering in Ankara beschuldigt de Gülen-beweging ervan achter de mislukte machtsgreep te zitten. Al lang daarvoor was de ooit zo goede relatie tussen de regerende AK-partij en de Gülen-beweging verstoord. Een paar maanden voor de mislukte staatsgreep is de beweging aangemerkt als terroristische groepering.

Intimidatie en bedreigingen

Na de gebeurtenissen van juli liepen de spanningen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap op. Aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gülen kregen te maken met intimidatie en bedreigingen. De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) stapte twee weken terug naar de rechter om Nederlands-Turkse ouders te laten stoppen met negatieve uitlatingen over een zogenaamde Gülenschool in Zaanstad. Ouders zouden de school op WhatsApp en Facebook onterecht in verband brengen met de Gülenbeweging en zouden andere ouders oproepen hun kinderen weg te houden.

Verbod

De rechtbank in Haarlem stelde de SIOZ vrijdag in het gelijk en verbiedt de ouders de school zwart te maken, op straffe van dwangsommen. In totaal zijn er sinds de staatsgreep 175 aangiften en twee aanhoudingen gedaan in verband met intimidatie en bedreigingen van Gülen-aanhangers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkije vraagt uitlevering Gülen-aanhanger
Sluiten